Način pripreme
Operite i osušite očišćeno pile. U posudi pomešajte začine za njega zajedno s uljem, promešajte dobro. Počnite da utrljavate smesu masirajući svuda po površini nekoliko minuta, ostavite sa strane do trenutka kad će vam zatrebati.
Za sarme zapržite sitno isečen luk dok ne omekša u malo ulja. Dodajte pirinač i promešajte, pospite alevom paprikom i prelijte smesu sa 1 šoljom tople vode, posolite po ukusu.
Nakon što pirinač upije vodu, sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi. Dodajte mleveno meso u smesu, alevu papriku i zamesite veoma dobro u ujednačenu smesu. Očistite listove kiselog kupusa od grubih delova i napravite male sarme dodajući po jednu kašiku smese.
Za nadev pileta oljuštite, operite i osušite po mogućstvu najsitniji krompir koji imate u kući, pospite ga začinima i dobro ga uvaljajte u njih zajedno s maslacem. Napunite šupljinu pileta njima u zašijte prorez da ne ispada iz njega.
Stavite pile na sredinu odgovarajuće posude za pečenje i oko njega poređajte sarmice u jednom ili dva reda, prelijte ih čorbom od kupusa - toliko da ih prekrije.
Uvijte posudu aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko dva sata, nekoliko minuta pre nego što je izvadite iz rerne sklonite foliju i pecite dok ne dobijete preplanulost koju želite.
Ovo jelo karakteristično je za Starozagorsku oblast Bugarske, tačnije grad Kran, i najčešće se sprema tokom porodičnih praznilk, a obavezno za Božić.