Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Pečeno Pile»Pile punjeno krompirićima sa sarmama

Pile punjeno krompirićima sa sarmama

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922954k333
Pile punjeno krompirićima sa sarmama2 / 2
04/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
240 min.
Porcije
12
"Sve što želimo za Božić je da imamo dva stomaka, da se najedemo dok se ne zasitimo ovog jedinstvenog pileta punjenog krompirićima sa sarmama"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, veliko (brojler)
  • začini za pile
  • ulje - 100 ml
  • soja sos - 2 kašike
  • univerzalni začin - 2 kašike, pikantni, za pile
  • aleva paprika - 1 kašika
  • so - po ukusu
  • za sarme
  • mleveno meso - 500 g, mešano
  • pirinač - 1 šolja
  • luk - 1 glavica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • ulje - 3 - 4 kašike
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • kiseli lupus - listovi
  • za nadev
  • krompir - najsitniji, a količina prema veličini šupljine pileta
  • beli luk - 5 čenova
  • maslac - 60 g, meki
  • biber - 1 prstohvat
  • ruzmarin - po ukusu
  • peršun - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i osušite očišćeno pile. U posudi pomešajte začine za njega zajedno s uljem, promešajte dobro. Počnite da utrljavate smesu masirajući svuda po površini nekoliko minuta, ostavite sa strane do trenutka kad će vam zatrebati.

Za sarme zapržite sitno isečen luk dok ne omekša u malo ulja. Dodajte pirinač i promešajte, pospite alevom paprikom i prelijte smesu sa 1 šoljom tople vode, posolite po ukusu.

Nakon što pirinač upije vodu, sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi. Dodajte mleveno meso u smesu, alevu papriku i zamesite veoma dobro u ujednačenu smesu. Očistite listove kiselog kupusa od grubih delova i napravite male sarme dodajući po jednu kašiku smese.

Za nadev pileta oljuštite, operite i osušite po mogućstvu najsitniji krompir koji imate u kući, pospite ga začinima i dobro ga uvaljajte u njih zajedno s maslacem. Napunite šupljinu pileta njima u zašijte prorez da ne ispada iz njega.

Stavite pile na sredinu odgovarajuće posude za pečenje i oko njega poređajte sarmice u jednom ili dva reda, prelijte ih čorbom od kupusa - toliko da ih prekrije.

Uvijte posudu aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko dva sata, nekoliko minuta pre nego što je izvadite iz rerne sklonite foliju i pecite dok ne dobijete preplanulost koju želite.

Ovo jelo karakteristično je za Starozagorsku oblast Bugarske, tačnije grad Kran, i najčešće se sprema tokom porodičnih praznilk, a obavezno za Božić.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: