Način pripreme
Dobro je da svinjski kontra file odozgo ima tanak sloj masnoće, ali ostale žile se sklanjaju veoma oštrim nožem.
U blender se stavlja 1 glavica luka, senf, slatko od pomoranži, maslac, so, biber i samelje se u lepu pastu.
Druga glavica luka se iseče na veće kriške i stavlja se u posudu za pečenje zajedno sa isečenom četvtinom pomorandže s korom, kruškama isečenim na deblje kriške, majčinom dušicom, žalfijom i strukom sušenog karija. Odozgo se stavlja meso i preliva se smesom iz blendera.
Rukom se lepo namaže sa svih strana. Dodaje se 20 do 30 ml vode, još jedna grudva maslaca i peče se u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, a nakon toga na 180 stepeni oko 1 sat.
Nakon toga se ostavlja da odstoji oko 10 minuta i servira se isečeno na kriške.
Garnirung: Glazirane šargarepe
Beleška: Jedno drugačije svinjsko pečenje je baš ovaj recept, odozgo sa hrskavom koricom, prelep ukus između slanog i slatkog, oseća se prijatno karamelizovan luk, kruška, koja je hrskava i meka istovremeno i kisela nota pomorandže.
Obavezno je da pomorandža bude s korom. Tačno ona daje veoma prijatnu aromu. Koristila sam takvu BIO, a pre toga sam joj oprala koru četkom. Slatko od pomorandži se ni sa čim ne menja.