Francuski klafuti s jagodama i trešnjama

06/12/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4224
"Klafuti na francuski način - nepristojno ukusan desert "
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano231
  • Pregledi tokom meseca12
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • trešnje - 300 g
  • jagode - 300 g
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 240 ml
  • brašno - 100 g
  • maslac - 30 g, istopljeni
  • so - četrvrtina kašičice
  • šećer - 100 g
  • vanila - semenke od 1 štapića
  • ekstrakt badema - 1 kapljica
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kalup za klafuti se namaže maslacem i posipa se sa 2 kašike šećera koji je raspoređen svuda po kalupu. Rerna - 170 stepeni.

Voće se očisti i ostavlja sa strane. U posudi se umute jaja, so, vanila i šećer u gustu smesu - dok ne pobeli. Iz tri puta se kroz sito dodaje brašno, a mleko iz dva puta, dok se završava brašnom. Dodaje se i kapljica bademovog ekstrakta.

Pažljivo se dodaje i istopljeni maslac sa sobne temperature. Muti se na niskoj brzini miksera.

Voće se sipa u kalup i preliva se smesom.

Peče se na 170-180 stepeni oko 40-45 minuta. Ohladi se oko 15 minuta i pošećeri se blago šećerom u prahu.

Servira se u parčićima torte, blago toplo. Može da se doda i kugla sladoleda.

Beleška: Izuzetno prijatan, brz i lagan kolač. Testo je više kao vrsta palačinke, gusto i sa aromom voća i kapljicom ekstrakta badema. Podizači testa se ne dodaju, tu ulogu igraju umućena jaja sa šećerom.

Originala klafuti po mišljenju Marte Stjuart pravi se sa trešnjama i njihovim košticama. Procenila sam da je lakša varijanta sa očišćenim trešnjama. Takođe može da se koristi svakakvo voće, kupine, maline, borovnice, višnje i tr.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar