Način pripreme
Isečemo beli luk na sitno i istucamo ga u kašu u drvenom avanu sa 1/4 soli. Očistimo meso od kožica i sameljemo ga dva puta. Pomešamo ga sa belim lukom i rastvorenom u malo vode preostalom solju, biberom i alevom paprikom (po želji možemo da dodamo dve ljute papričice iseckane na sitno) i ostavaljamo na hladnom mestu 24 sata.
Prvo isečemo slaninu na tanke tračice. Nakon toga je isečemo poprečno na kocke i zamesimo s odležalom smesom.
Natopimo creva na 1 sat u haldnoj vodi, nakon toga ih ocedimo dobro i punimo pripremljenom smesom, vezujući ih na 20 cm. Zakačimo ih na provetrivo, tamno i hladno mesto. Tako pripremljene domaće kobasice uz pravilno čuvanje mogu da izdrže nekoliko meseci.
Beleška:
Preporučuje se da kobasice konzumiramo nakon termičke obrade, tj. bar deset minuta da ih dinstamo ili da ih ispržimo na jakoj vatri ili da se ispeku na roštilju.
Šećer može da se doda samo u mesne konzerve koje će se konzumirati ubrzo nakon pripreme ili će se čuvati u frižideru.