Način pripreme
Teleće meso očistite od žilica ako ih ima. Isecite na velike komade i stavite u 1 l hladne vode na vatru, zajedno sa 1 kašičicom soli i nekoliko zrna bibera. Kuvajte u ekspres loncu oko 40 minuta. Kad izvadite, sačuvajte bujon. Meso treba da bude vidno raskuvano.
U tiganju ugrejte masinovo ulje sa maslacem na umerenoj vatri. Iseckaje luk i dodajte ga, mešajte dok ne postane providan i dodajte šargarepu, isečenu na tanke prutiće. Promešajte da se uvaljaju u masnoći. Kuvajte još oko 1-2 minuta.
Pirinač, turski, dugog zrna sipajte odjednom i promešajte. Ostavite da se prži oko 2-3 minuta, da postane providan, sa spoljašnje strane treba da bude providan, a unutra da se vidi mlečno, belo zrno. Dodajte oko 300-350 ml bujona, još malo soli, sveže samleven muskantni oraščić, kurkumu, cimet, origano, lovorov list i začin ras el hanut, koji je idealan za pripremu pirinča.
Ostavite da se krčka, dodajte komade skuvane svinjetine. Ako je porebno dodajte još malo tople vode. Ostavite na umerenoj vatri da se krčka oko 5-7 minuta. Skinite sa vatre i sipajte u pleh za pečenje, namazan maslacem.
Pecite na 180 stepeni, ne više od 15 minuta. Za vreme pečenj, ako je potrebno dodaje se još malo vode. Izvadite iz rerne i uvijte ualuminijumsku foliju oko 10 minuta.
Pospite iseckanim peršunom.
Napomena: Ovo je prosto i jednostavno jelo sa pirinčem. Svi sastojci su po mom mišljenju obavezni, osim začina ras el hanut, koji ne morate saviti ako ga nemate, iako postoji u prodavnicama, takođe i pirinač dugog zrna. On se ne raskuva i zrna ostaju cela.
Teleće meso treba da bude bez masti, zato sam koristila teleći file od buta, jedan od najboljih delova teleta. Ono je krto i prijatnog mirisa. Maslac je uvek obavezan prilikom pripreme pirinča zato što se dva sastojka ideu jedan sa drugim, a i inače se pirinač pravi samo sa maslacem, ali ja sam dodala i maslinovo ulje za lakši i dijetetski ukus.