Način pripreme
Pripremite sveže začine, operite i ocedite od vode.
Očišćenu i opranu dužičastu pastrmku (svežu, očišćenu od unutrašnjost i krljušti) osušite i napravite oštrim nožem 3-4 dijagonalna proreza sa obe strane.
Obložite pleh za pečenje papriom i stavite pastrmke u nju
Pospite ribe mlevenim miksom bibera (crni, roze, beli), solju i krupnije samlevenim čilijem. Prstima stavljajte začine u proreze i po koži i u trbuh ribe. Prelijte svaku tankim mlazom maslinovog ulja ili ulja.
Čenove belog luka oljuštite i isecite na ne mnogo debele krugove. Rasporedite po dva kruga u stomak pastrmke, preostale stavite ispod.
Začine rasporedite ponovo u stomak pastrmke i na kraju prelijte odozgo uljem ili maslinovim uljem.
Stavite pleh u sredinu prethodno ugrejane rerne na 200 stepeni i pecite pastrmku dok ne budu gotove oko 30 minuta ili dok ne dobiju hrskavu koricu - videćete po očima kad su gotove, postanu mlečno bele.
Servirajte dužičastu pastrmku sa začinima iz rerne sa salatom i vinom po vašem izboru!
Prijatno!
Pogledajte još kulinarskih tajni ukusne pastrmke, kao i kako da očistite pastrmku.