Način pripreme
Odlična i brza varijanta za zauzete domaćice. Recept je jednostavan, ne traži mnogo vremena, a kuhinja je čista.
Uzmemo skušu iz prodavnice, očišćenu. Pospemo krupnom soli i biberom. Stavljamo je u pleh, nagnut, na hladnom mestu na 2-3 sata. Skinemo so i osušimo je.
Oštrim nožem pravimo proreže, ravne po leđima, sačuvamo ribu celu.
Svo povrće isečemo na tanke kolutove i malo ga posolimo. U unutrašnjost ribe ređamo krugove luka, paprike - crvenu i zelenu, paradajz, iseckan peršun i orahe. Dobro je da nadev bude bogat.
Uz pomoć čačkalice za zube fiksiramo nadev na tri mesta. Odsečemo makazama oštre krajeve koji vire.
Isečemo pravougaonik od aluminijumske folije. Četkom, natopljenom u ulje mažemo ribu sa obe strane i površinu folije.
skušu stavljamo po dužini lista, sa obe strane poređamo krugove limuna.
Pažljivo uvijamo foliju tako da učvršćeni gornji deo bude na stomaku i da bude malo otvoren, oko 0.5 mm. Tako če voda iz povrća isparavati, dinstati se, a riba će ostati sočna. Stavljamo uvijene ribe u teflonski tiganj, ispravljene, sa nadevom na gore.
U pleh sipamo vodu i belo vino. Za vreme pečenja pratimo količinu tečnosti.
Stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 250 stepeni i pečemo 35 minuta. Riba je gotova, paljivo skidamo foliju, pazimo sa parom! Stavljamo pastmke u pleh da se peku i dobiju zlatnu koricu. Serviramo sa sezonskom salatom.
Savet: Veoma praktično za ovaj recept je korišćenje gotovih plehova od aluminijuma. Koristim ih, ali tada dobro uvijem foliju, svi sokovi ostaju u njoj, a nakon toga je ne pečem dodatno. Riba bude veoma krta, a njena priprema zdrava i brza. Bez mirisa ribe i bez sudova za pranje.