Način pripreme
1. Zagrejte blago veći deo vode i rastvorite i kašičicu meda i kvasac u njoj. Dodajte i belo brašno i promešajte dok se ne dobbije retka kašica. Ostavite na toplom 8 minuta pokrivajući krpom.
U ostatku vode rastvorite so.
2. Stavite brašno u posudu i napravite udubljenje (možete i da ga prosejete, ali u situ će ostati ljuspice od mlevenih celih zrna žita, ne bacajte ih, već sipajte u posudu). U udubljenje stavite narasli kvasac, ulje, lešnike, semenje maka i bundve (celo).
3. Počnite da mesite testo, dok malo po malo nalivate i vodu sa solju. Kada se apsorbuje potpuno i testo počne da se odvaja od zidova posude, prebacite ga na nabrašnjenu radnu površinu i mesite 8-10 minuta. Treba da dobijete meko, prijatno testo, lako podložno promeni. Oblikujte ga u loptu, namažite i vratite u posudu. Ostavite na toplom sat i po do dva sata.
4. Naraslo testo razvijte lako, na taj način ćete isterati vazduh iz njega. Presavijte ga sa dve strane i posle uvijte. Napravite blage, plitke razreze na površini i stavite u posudu/kalup u kome ćete peći, pokriven papirom za pečenje (kod mene je okrugla posuda za pečenje prečnika 22 cm). Stavite na toplo još 1 sat.
5. Zagrejte rernu na 200 stepeni - donji grejač. Hleb pospite brašnom (belo ili integralno, kako želite) i semenom maka.
Pecite 25 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
Ako želite da korica gotovog hleba bude meka, nakon vađenja iz rerne pokrijte ga krpom 5-10 minuta.
Prijatno.