Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Čokoladna torta sa bademom i kruškama

Čokoladna torta sa bademom i kruškama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Čokoladna torta sa bademom i kruškama
Fotografije: marcheva14
2 / 5
09/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Sjajna torta koja će vas prijatno iznenaditi ukusom i aromom - probajte u ostaćete očarani"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada, velika
  • čokolada - 200 g, crna
  • maslac - 150 g
  • kakao - 1 kašika, visok procenat
  • brašno - 100 g, bademovo
  • so - 1/4 kašičice
  • esencija - 1/4 kašičice, od badema, ako je ekstrakt ne više od jedne kapi
  • šećer - 100 g, kristal
  • kruške - 3 - 4 žute, srednje velike
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni: Kalup za tortu 25 cm, pokriven papirom za pečenje

Jaja se podele na žumanca i belanca. Maslac se zajedno s čokoladom istopi na vodenoj pari. Ostavlja se malo na sobnoj temperaturi, da se ohladi i dodaju se jedno po jedno žumanca, kakao kroz cediljku, bademovo brašno, so i ekstrakt badema. Ne muti se mikserom, već špatulom. Muti se rukom dok se ne dobije glatka, sjajna smesa. Ostavlja se sa strane.

U posudu miksera ili ručnog miksera belanca se umute u penu, pažljivo se dodaje šećer iz nekoliko puta i muti se na velikoj brzini u sneg. Pažljivo se dodaje u čokoladnu smesu. Čokoladno testo se sipa u kalup za tortu.

Kruške se oljušte, očiste se kašičicom od sredine i oštrim nožem se iseku u lepezu, dok im se gornji uži deo ne seče. Stavljaju se na testo bez otvaranja lepeze. Peče se na 170-180 stepeni oko 35-40 minuta.

Ohladi se u kalupu i stavlja se u frižider na najmanje 2 sata da se stegne maslac. Posipa se šećerom i prahu i seče na trouglaste parčiće, dok svako parče treba da ima i parče kruške.

Beleška: u testu nema podizača i brašna. Brašno je zamenjeno u ovom receptu bademovim brašnom.

Sada kad sam probala ovaj slatkiš s kruškama mogu najmirnije da kažem da je izvrstan i zato sam ga zapisala u odeljak Specijalne prilike. Prvi put sam ga pravila za jutro uz kafu s prijateljima i veoma sam očarana ovim receptom. Testo veoma liči na Čokoladni sufle, ali je dobijena još jedna varijanta. Vlažno je i sa jakom aromom čokolade. Kruške, na moje iznenađenje, iako su pečene mekane su, ali hrskave. Definitivno ga preporučujem.

PS: Nakon 35-40 minuta ako se proverava čačkalicom, ona treba da ima zalepljene mrve testa i tako treba da bude. Ne treba da se peče više od naznačenog vremena! Kačim nekoliko slika da se vidi kako izgleda i iznutra, koliko liči na čokoladni sufle, iako je taman i teško ćete imati predstavu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: