Način pripreme
Jelo pripremite u plehu za paelju - relativno plitkom sa velikim drškama. Ako nemate takav, može i bilo koji drugi, koji može da se stavi na ringlu. Dobro je da bude prečnika 30-32 cm i da ne prelazi mnogo najveću ringlu na šporetu, da se ravnomerno kuvaju svi sastojci i da je toplota svuda ravnomerno raspoređena.
Prvo dobro očistite ribu. Glavu, kosti i tvrde ivice odvojite. Secite na odvojene filete i stavite ih u frižider do trenutka dok ne bude dodata u jelo.
U šerpu stavite struk praziluka, šargarepu, celer, peršun i glavu i isečke od ribe. Dobro pokrijte vodom i stavite malo soli i maslinovog ulja. Bujon kuvajte 15-18 minuta i procedite.
Pleh, o kome smo ranije stavite na ringlu sa maslinovim uljem (na umerenoj vatri). U njemu dinstajte sitno iseckan luk i papriku dok ne omekšaju, dodajte čenove belog luka i lovorov list i kad pusti aromu, stavlja se oljušten i izrendan paradajz. Kuvajte dok ne ostane na masti i sipajte vino. Kad i vino ispari stavite fidu i pržite dva minuta.
Začinite sa još soli i bibera po ukusu i sipajte bujon. Ako ste dobili više, začuvajte da dodate ako bude bilo potrebe.
Kuvajte 10 minuta dok tečnost na pola ne ispari i dodajte riblje filete, okrenite meso na dole. Kuvajte 4-5 minuta i okrente sa druge strane na kratko. Za vreme kuvanja se ne preporučuje da mešate, može se desiti da se fida zalepi i da zagori po dnu. To nije problem, ali ako se plašite smanjite vatru.
Gotovo jelo pokrijte aluminijumskom folijom i krpom i ostavite da odstoji 10 minuta pre serviranja.
Prijatno!