Način pripreme
Ovo je jedan veoma lagan recept za hleb koji se naziva Čurek, u prevodu sa azerbejdžanskog - hleb.
U posudi proesejemo dve vrste brašna i so. U toploj vodi rastvorimo kvasac i dodajemo u njega šećer i malo brašna.
Dodajemo u brašno aktiviran kvasac. Zamesimo meko testo dodajući po malo brašna, dok ne prestane da se lepi. Pokrivamo posudu streč folijom i ostavljamo na toplom da naraste testo. Premesimo ga još jednom i podelimo testo na dva dela. Svaka lopta naraste još jednom. Istežemo testo pogače prečnika oko 30 cm (nikad ne budu istog oblika).
U sredini je tanje i pritskamo na nekoliko mesta kažiprstom, a na krajevima je deblje.
Stavljamo ih u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje na 25 minuta, pokrivenu pamučnom krpom.
Nakon što narastu poslednji put namažemo ih puter mlekom, posipamo susamom i pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Nakon 10 minuta pečenje ponovo namažemo pogače puter mlekom.
Peku se još 15 minuta, a pre nego što ih izvadimo iz rerne ponovo ih mažemo puter mlekom i posipamo s malo brašna. Nakon 5 minuta su gotove i pečene.
Pokrivamo pamučnom krpom i ponovo naprskamo puter mlekom. Ovaj hleb se lomi na komade, nikad se ne seče.
Sa sirom i posut začinima je neodoljivo ukusan.
Veoma je pogodan za nadev sa povrćem i mesom kao punjene arapske pogače.