Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Čurek (Azerbejdžanski hleb)

Čurek (Azerbejdžanski hleb)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301523k
Čurek (Azerbejdžanski hleb)3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Korak 1 - napravite Čurek, korak 2 - napunite ga, slikajte ga i pošaljite nam, i nek vam je slatko"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g, belo + još 200 g za dodatno mešenje
  • brašno - 100 g, od heljde
  • voda - 300 ml, topla
  • suvi kvasac - 1 kesica dr Oetker
  • ulje - 2 kašike, od uljane repice
  • so - 1 kašika, ravna
  • šećer - 1 kašičica
  • Za mazanje
  • puter mleko - 4 kašike
  • semenje susama - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je jedan veoma lagan recept za hleb koji se naziva Čurek, u prevodu sa azerbejdžanskog - hleb.

U posudi proesejemo dve vrste brašna i so. U toploj vodi rastvorimo kvasac i dodajemo u njega šećer i malo brašna.

Dodajemo u brašno aktiviran kvasac. Zamesimo meko testo dodajući po malo brašna, dok ne prestane da se lepi. Pokrivamo posudu streč folijom i ostavljamo na toplom da naraste testo. Premesimo ga još jednom i podelimo testo na dva dela. Svaka lopta naraste još jednom. Istežemo testo pogače prečnika oko 30 cm (nikad ne budu istog oblika).

U sredini je tanje i pritskamo na nekoliko mesta kažiprstom, a na krajevima je deblje.

Stavljamo ih u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje na 25 minuta, pokrivenu pamučnom krpom.

Nakon što narastu poslednji put namažemo ih puter mlekom, posipamo susamom i pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Nakon 10 minuta pečenje ponovo namažemo pogače puter mlekom.

Peku se još 15 minuta, a pre nego što ih izvadimo iz rerne ponovo ih mažemo puter mlekom i posipamo s malo brašna. Nakon 5 minuta su gotove i pečene.

Pokrivamo pamučnom krpom i ponovo naprskamo puter mlekom. Ovaj hleb se lomi na komade, nikad se ne seče.

Sa sirom i posut začinima je neodoljivo ukusan.

Veoma je pogodan za nadev sa povrćem i mesom kao punjene arapske pogače.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: