Način pripreme
Rerna - 200 stepeni;
Pljosnata posuda za pečenje, pokrivena papirom za pečenje.
Sastojci za testo se zamese, brašno se promeša sa solju i sipa se voda. Dodaje se i ulje u porcijama. Zamesi se testo koje treba da je glatko i elastično. Može da se koristi mikser.
Deli se na 4 jednake lopte oko 140 g svaka. U usku posudu, posudu za pečenje ili tanjir naliva se polovina ulja (30 ml), stavljaju se oblikovane lopte testa i prelivaju se ostatkom ulja. Pokrivaju se folijom i ostavljaju sat vremena.
U posudi se umute jaja, dodaje se i sir i so. Meša se. Nakon određenog vremena svaka lopta testa se rastegne rukama na radnoj površini, tanji se i naglašava da krajevi budu tanki. Nije problem ako se iskida testo (može da se rastegne i na stoljnjaku da nakon toga može jednim pokretom da se uvije u rolnu, a da se ne pritiska rukama).
Četkom ili rukom testo se namaže parčetom maslaca, posipa se 1 kašikom kukuruznog brašna. Po sredini se stavlja nadev i pažljivo se rukama oblikuje u fitilj, ne pritiska se, a nakon toga se uvija u puža.
Stavlja se u posudu za pečenje pokrivenu papirom. Pitice se prelivaju preostalim uljem, oko pola kašike, i ponovo se posipaju kukuruznim brašnom.
Peče se na 200 stepeni oko 15-20 minuta.
Nakon što se izvade iz rerbe, još vruće se namažu preostalim maslacem.
Pitice se serviraju sa kiselim mlekom, jogurtom ili voćem po želji.