bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Sos za Povrće»Beli sos sa kiselim mlekom

Beli sos sa kiselim mlekom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Beli sos sa kiselim mlekom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
17/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno40 min.
Porcije4
"Ukusan sos za meso, paprike i sarme!"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 400 g
  • maslac - 2 kašike
  • ulje - 1 kašika
  • brašno - 2 kašike
  • žumance - 1 komad
  • voda - 1 kašičica ili sos od pečenih paprika
  • so - po ukusu
  • biber
  • sok od limuna - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpi se zagrevaju maslac i ulje. Brašno se dodaje i zaprži na slaboj vatri da ne pregori uz neprestano mešanje.

Nakon što promeni boju, razredi se ohlađenim sosom od paprika ili vodom. Posoli se po ukusu, meša se žičanom mutilicom dok ne postane homogeno i ostavlja se minut na ringli da provri.

Sklanja se šerpa sa vatre, dodaje se kiselo mleko sa žumancem umućenim u njemu i ponovo se stavlja na ringlu, samo na minut. Dodajete i limunov sok i sos je gotov.

Može da se servira sa punjenim paprikama, prženim ćufticama od krompira ili sarmama!

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni: