Slatki slepljeni žirovi

Slatki slepljeni žirovi
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Nećete iskušati veverice, ali svi ostali neće odoleti ovim slatkims slepljenim žirovima"

Potrebni sastojci

  • maslac - 120 g, meki
  • jaje - 1 komad
  • šećer u prahu - 150 g
  • vanila - 1 kesica
  • brašno - 300 g
  • marmelada od plavih šljiva - 1 šolja
  • lešnici - 1 šolja, mleveni
  • tečna čokolada - 1 kašika, crna + 3 kašike, bela
  • maslac - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu se sipa brašno, razbije se jaje u sredinu i dodaje se šećer u prahu. Promeša se viljuškom, dodaje se meki maslac, kesica vanile i zamesi se srednje meko testo da se ne lepi.

Uvija se u foliju i ostavlja u frižideru 30 minuta. Izvadi se i kašičicom se grebe testo. Rukama se oformi, dok se jedan kraj zaobli, a drugi blago izoštri.

Viljuškom se blago pritiska odozgo da ostane šara. Tako oblikovani kolači se poređaju na papir za pečenje. Rerna se zagreje na 180 stepeni, peče se 12-15 minuta dok ne postane bledo roze.

Izvade se i dva po dva se lepe marmeladom od plavih šljiva.

U posudi se zagreva maslac u mikrotalasnoj nekoliko sekundi, da se istopi. Dodaju se bela i crna čokolada i meša se u glatku smesu.

Umače se zaobljeni deo kolača u čokoladu, a posle se uvalja u lešnike istucane na krupno.

Serviraju se ohlađeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: