Način pripreme
1. Oljuštite škampe i sačuvajte sve ljuske. Za ovaj recept je obavezno da su sveži odnosno sirovi, a ne blanširani.
Losos pospite sokom od limuna i mandarine i natrljajte biberom i miriđijom. Ostavite da odstoji 20-30 minuta.
2. Isecite beli luk na tanke krugove i propržite ga na kratko u zagrejanom maslinovom ulju. Dodajte ljuske od škampa i kuvajte 2 minuta, da puste aromu. Pritiskajte glave da iz njih izađe sosić - on ima dobar kvalitet ukusa.
3. Nalijte šampanjac i kuvajte, dok ne ispari polovina, nakon toga ocedite ribu od citrusne marinade, osušite je blago, a marinadu sipajte u šampanjac. Procedite, bacite ljuske i vratite na vatru.
4. Stavite maslac i čim se istopi, stavite ribe kožom na dole. Ako se tečnost mnogo redukovala dodajte po malo šampanjca. Kuvajte filete 3-4 minuta sa svake strane (zavisi od debljine fileta, zato ako su vaši mnogo debeli povećajte vreme kuvanja). Vatra treba da je malo iznad umerene - do jače. U poslednjem minutu dodajte i oljuštene škampe i šafran, istucan sa malo soli.
5. U tanjir za servitanje stavite filete lososa i preko svakog stavite 2-3 škampa.
Vratite odmah sos na ringlu na slabu vatru i nalijte pavlaku.
Začinite sa još soli, promešajte na krato i sklonite s vatre.
6. Prelijte svaki tanjir sosom i ukrasite malim i nežnim vlasima šafrana.
Servirajte u prazničnim prilikama sa dobrim pićem. Garantovano ćete ostaviti utisak na sve sa ovim ukusnim jelom.