Božićne gurabije

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4919k409
Božićne gurabije
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 5
20/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
40
"Aroma božićnih gurabija je neodoljiva i čak ni Deda Mraz neće krenuti dok ga ne počastite sa nekoliko"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 čaša
  • mast - 1 šolja, istopljena, svinjska
  • kiselo mleko - 4 kašike
  • soda bikarbona - 2 kašičice
  • vanila
  • kora limuna
  • brašno - 600 g
  • cimet - 1 kašičica
  • đumbir - 1 kašičica
  • ratluk - 1 kutija, obojen
  • belance - 1 komad, za potapanje
  • orasi - 1 šolja, samleveni sa 2 kašičice kristal šećera, za valjanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se umute jaja sa šećerom, nakon čega se dodaje kiselo mleko sa sodom umućenom u njemu, rastopljena mast, vanila, narendana kora limuna, cimet, đumbir.

Ovi začini čine gurabije ne samo prazničnim, već i veoma ukusnim.

Zamesi se srednje meko testo s prosejanim brašnom.

Kidamo loptice i dlanovima spljaskamo u manju pogačicu, stavlja se parče ratluka i oblikuje se loptica. Svaka se topi u umućeno belance i uvalja se u smesu od mlevenih oraha i šećera.

Poređaju se u podmazanu posudu za pečenje ili na papir za pečenje.

Peku se u zagrejanoj rerni na 180 stepeno oko 20-25 minuta.

Izvade se i poređaju na poslužavnik.

Ukusan i aromatičan Božić!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: