Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Medena Božićna kućica

Medena Božićna kućica

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Medena Božićna kućica5 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
220 min.
"Podignite praznićno raspoloženje u kući sa ovom veličanstvenom Božićnom kućicom koju možete i sami pripremiti. A nakon toga je čak možete i pojesti"

Potrebni sastojci

  • med - 1 šolja
  • ulje - 1 šolja
  • šećer - 1 šolja
  • jaja - 2 komada
  • soda za hleb - 1 prstohvat
  • cimet - 1 supena kašika
  • brašno - oko 4 šolje
  • bombone - 2 izlomljene na male komade
  • tompusi
  • za slepljivanje
  • belanca - 2 komada
  • so - prstohvat
  • šećer u prahu - 200 g
  • šećer u prahu - za posipanje kućice
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja razbojte u duboku posudu. U njih dodajte šećer i ulje. Lepo promešajte. Postepeno dodajte i odtale sastojke. Na kraju dodajte brašno. Zamesite meko testo. Testo koje se dobija je malo lepljivo.

Da bi se kućica napravila potrebno je prethodno da napravite šablone. Oni su prečnika:

- za prednju i zadnju stranu kuće - 15 cm sa 15 cm;

- za dva zida kuće - 20 cm sa 15 cm;

- za dva dela krova - 22 cm sa 13 cm.

Šablone možete napraviti od kartona, da bi se lakše radilo sa njima. Kad šabloni budu gotovi, medeno testo se razvuče na tanku koru debljine oko 5 mm. Prethodno brašnom pospite radnu površinu na kojoj ćete raditi.

Razvučeno medeno testo takođe pospite brašnom da se ne lepi po šablonima. Uz pomoć oštrog noža isecite delove medene kućice. Isecite i prozore sa strane i vrata. Po želji možete na isečene prozore staviti izlomljene bombone koje se rastapaju prilikom pečenja.

Ako vam je ostalo medenog testa nakon što ste napravili sve delove kućice, možete iseći odgovarajuće božićne figure. Njih možete poređati oko kuće. Ja sam napravila jedlu od medenjaka u obliku pahuljica, irvasa, sneška belića. Gotove delove prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.

Delovi se peku u prethodno ugrejanoj rerni na 170-180 stepeni oko 5-6 minuta u plehu. Kad budu gotovi delovi medene kuće, lepo ih ostavite na tri sata da se ohlade. Nakon toga pripremite smesu za sllepljivanje delova kućica.

Ona se priprema tako što umutite belanca sa prsothvatom soli. Kad se lepo umute dodaje se postepeno prosejani šećer u prahu. Dobijenu smesu stavite špric i zalepite delove.

Prvo zalepite ivice kuće. Unutra možete podupreti ivice čašom da bi vam bilo lakše. Ostavite da se stegne oko 2 sata. Nakon toga zalepite krov kuće.

Lepo je da ga poduprete sa nečim. Ostavite ponovo da se ohladi, nakon toga pospite šećerom u prahu. Sa strane poređajte figure. Sa strane sam stavila dva izlomljena rolera da izgledaju kao drva. Odozgo sam posula šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: