Način pripreme
Da bismo novogodišnju trpezu učinili lepšom predlažemo vam sledeći način za serviranje različitih aromatičnih sireva. Možete sireve naznačene u receptu da zamenite drugim vrstama, kao i da dodate još prema vašem ukusu.
Obavezan je samo sir mančego, pomoću koga ćemo napraviti jelkicu, ali za tu svrhu ne treba da je najzrelija vrsta, već polu zrela, jer u suprotnom bi se izlomili parčići.
Porcije u receptu su četiri, ali ako ste veće društvo, razume se, povećajte količine. Prvo spremamo jelkicu, a za tu svrhu nabavljamo drvenu čačkalicu.
U njenu osnovu nanižemo parčiće sira, da stoji ispravljena, i ostatak sira mančego sečemo u trouglove - nekoliko većih, nekoliko srednjih i na kraju male.
Nanižemo veće u osnovu i postepeno završavamo sa ostalima. Dodatno nanižemo i najmanje i dobijamo lepu jelku. Po njenim grančicama poprskamo šunku u parčićima i iseckan mladi luk, a od crvene paprike isečemo i stavimo zvezdu na vrh.
Ostale sireve sečemo na proizvoljne parčiće i poređamo oko jelke. Ukrašavamo sa još crvene paprike i divljeg luka.
Posipamo zrncima nara i serviramo sa slatkom po izboru.
Savet: Ne servirajte sireve dirktno iz frižidera, već ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi bar 20 minuta, da puste svoju aromu.
Prijatno i srećan praznik!