Način pripreme
Prosejte brašno sa praškom za pecivo i oblikujte udubljenje. Razbijte dva jajeta u njega.
Dodajte ugrejano sveže mleko, dve kašike ulje, šećer i so. Sodu pomešajte sa jednom kašikom sirćeta i kad nadođe dodajte i nju.
Zamesite meko testo i ostavite ga da odstoji pola sata, pokriveno krpom. Da bi pogača bila više prazničnam možete napraviti na ivice u obliku cveta.
Evo jednostavnog načina koji ne oduzima mnogo vremena.
Razvucite testo da bude dugo kao fitilj i isecite ga na 16 delova, a njih oblikujte u loptu.
Preko brašnom posute radne površine svaku loptu razvucite u malu koru prečnika 10 cm. Uzmite 4 pogačice i stavite ih jednu na drugu, tako da se preklapaju.
Na četiri mesta ćete dobiti po 4 pogače. Svaku gomilu pospite mrvljenim sirom, a preko njega mali iseckanog kravljeg maslaca. Zajedno ih uvijte u rolat.
Nožem isecite po sredini svakog rolata. Dobijenih 8 pogača poređajte kao panjiće sa isećenim delom ka dnu u mali pleh, širine oko 28 cm.
Pre toga stavite papir za pečenje i pospite sa dve kašike ulja. Tako će unutrašnji zaobljeni delovi pogače dobiti oblik ruže.
Stavite pogaču u rernu i tada uključite da se peče na 180 stepeni. Ja sam pekla sa ventilatorom 45 minuta.
Kad izvadite izvadite iz rerne, dok su još tople namažite ih kravljim maslacem, pokrijte krpom i ostavite na 10 minuta.
Praznična soda pogača je gotova.