Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača sa sodom»Praznična soda pogača

Praznična soda pogača

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Praznična soda pogača
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Molim vas, kakva će to praznik biti ako na trpezi nema aromatične praznične pogače"

Potrebni sastojci

  • brašno - 650 g
  • sveže mleko - 230 ml
  • jaja - 2 komada
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • sirće - 1 supena kašika
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 2 supene kašike
  • kravlji maslac - 2 supene kašike
  • sir - 60 g
  • još
  • brašno - 2 supene kašike, za mešenje i oblikovanje
  • maslac - 1 supena kašika za mazanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno sa praškom za pecivo i oblikujte udubljenje. Razbijte dva jajeta u njega.

Dodajte ugrejano sveže mleko, dve kašike ulje, šećer i so. Sodu pomešajte sa jednom kašikom sirćeta i kad nadođe dodajte i nju.

Zamesite meko testo i ostavite ga da odstoji pola sata, pokriveno krpom. Da bi pogača bila više prazničnam možete napraviti na ivice u obliku cveta.

Evo jednostavnog načina koji ne oduzima mnogo vremena.

Razvucite testo da bude dugo kao fitilj i isecite ga na 16 delova, a njih oblikujte u loptu.

Preko brašnom posute radne površine svaku loptu razvucite u malu koru prečnika 10 cm. Uzmite 4 pogačice i stavite ih jednu na drugu, tako da se preklapaju.

Na četiri mesta ćete dobiti po 4 pogače. Svaku gomilu pospite mrvljenim sirom, a preko njega mali iseckanog kravljeg maslaca. Zajedno ih uvijte u rolat.

Nožem isecite po sredini svakog rolata. Dobijenih 8 pogača poređajte kao panjiće sa isećenim delom ka dnu u mali pleh, širine oko 28 cm.

Pre toga stavite papir za pečenje i pospite sa dve kašike ulja. Tako će unutrašnji zaobljeni delovi pogače dobiti oblik ruže.

Stavite pogaču u rernu i tada uključite da se peče na 180 stepeni. Ja sam pekla sa ventilatorom 45 minuta.

Kad izvadite izvadite iz rerne, dok su još tople namažite ih kravljim maslacem, pokrijte krpom i ostavite na 10 minuta.

Praznična soda pogača je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: