Način pripreme
Prosejte brašno tri puta, dodajte so i prašak za pecivo, promešajte da se dobro pomešaju. U čaši pomešajte sodu i sirće, nakon što narastu dodajte ih u brašno, zajedno sa uljem. Uz neprestano mešanje u mlazu dodajte toplu vodu i zamesite meko testo.
Ovaj korak je najvažniji za uspešnu soda pogaču - mesite testo kontinuirano nakon što se oblikuje, ili dok u njemu ima mehura vadzuha dok ga sečete.
Oblikujte pogaču od testa i stavite je u posudu za pečenje namazanu uljem.
Ostavite testo da odstoji 15 minuta tako da se otpusti, pre nego što je stavite u rernu na pečenje, izbušite pogaču viljupkom na više mesta.
Stavite posudu za pečenje u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 30-35 minuta dok ne dobije zlatastu preplanulost.
Nakvasite gazu i iscedite veoma dobro, izvadite ispečenu pogaču i uvijte je njom, pokrijte je suvom krpom i ostavite tako oko 10 minuta.
Servirajte toplu, veoma meku i ukusnu soda pogaču posebno posudu šarenom solju!