Način pripreme
1. Umutite jaja sa šećerom i dodajte redom sojino mleko, margarin, malo rastopljen, sok od limuna i vanilin šećer.
2. Prosejte brašno sa praškom za pecivo i dodaje u delovima, mešajte drvenom kašikom dok se potpuno ne integriše. U smesu stavite polovinu malina - celih.
3. U duboki tiganj, prečnika 26 cm, sa dnom koje se ne lepi, obilno namazan, stavite karamelu. Ako nemate toping, možete pripremiti običan karamel od 6 supenih kašika šećera i malo vode, ali nemojte čekati da dobije braon boju, nego ga ostavite da bude svetao.
4. Tiganj stavite na umerenu vatru (primer: od 9 stepeni na ringli, vi stavite na 7). Preostale maline stavite preko karamele i po želji odvojite za ukras. Sipajte smesu za kolač i poklopite dobro.
5. Smanjite vatru tri stepena i pecite tako prvih 25 minuta, nakon toga možete podići poklopac i proveriti drvenim štapićem. Ako izađe čist, kolač je gotov, čak i ako vam se čini da je svetao odozgo. Ako nije potpuno gotov ostavite ga još malo na vatri, ali smanjite još jedan stepen da ne zagori karamela.
6. Gotov kolač ostavite da se ohladi, nemojte ga vaditi iz tiganja i kad se ohladi, okrenite ga na tanjir. Po želji pospite sa još karameče i na kraju šećerom u prahu. Ukrasite odvojenim malinama i zelenim listovima da bi izgledao božićno.
Neka vam je slatko i praznično!
Preporuka: Za savršene rezultate preporučujem da obložite tiganj papirom za pečenje i da ga malo namažete, tako se kolač sigurno neće zalepiti, lako ćete ga odvojiti, a karamela neće zagoreti uprkos niskoj temperaturi kuvanja.
Za one koji nisu obožavaoci margarina, možete ga zameniti suncokretovim uljem. Desert se može i pripremiti i u varijanti sa laktozom, tako što zamenite sojino mleko sa običnom kravljim svežim mlekom i margarin maslacem. U svakoj varijanti je izuzetan.