Način pripreme
Operemo i očistimo krompir. Isečemo na sitne kockice. Stavljamo ga u posudu. Mleveno meso začinimo biberom, čubrom i soli po ukusu. Najbolje je da odstoji jednu noć u frižideru da upije začine.
U tiganju prvo propžimo meso. Ja koristim kašiku-presu za krompire. Tako se lakše prave male ivice.
U mleveno meso dodajemo čvarke na kratko, da odstoje i da puste miris. Skinemo posudu sa vatre i uz pomoć rešetkaste kašike rasporedimo smesu u svaku đuvečaru. U istoj masti propržimo luk sa alevom paprikom.
Dodamo teglu sa pireom od povrća, začinimo biberom, origanom i čubrom. Kad tečnost ispari, na kratko blanširamo krompir. Isključimo ringlu, dobro promešamo sastojke i dodatno začinimo solju i biberom po ukusu.
Dinstano povrće ravnomerno rasporedimo u glinene posude. Promešamo sastojke (mleveno meso i krompir) još jednom. Po želji možete dodati ljutu papriku u porcije, za obožavaoce pikantne kuhinje.
Stavimo poklopce i pečemo musaku oko 30 minuta na 200 stepeni. Za preliv pomešamo i umutimo jaja, kiselo mleko, brašno i krupnije izrendan kačkavalj. Ravnomerno rasporedimo đuvečare bez poklopca.
Njih stavljamo kad izvadimo đuvečare iz rerne. Serviramo jelo toplo, ukrašeno domaćim kiselim mlekom, seoskom pogačom, turšijom i veselim društvom. Neka vam je slatko!