Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Musaka»Zimska musaka u đuvečarama

Zimska musaka u đuvečarama

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211373k121
Zimska musaka u đuvečarama
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
02/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Najukusniji zimski izazov je sakriven u đuvečari, vama ostavljamo da ga otkrijete"

Potrebni sastojci

  • krompir - 1 kg
  • mleveno meso - 500 g, mešano, bez začina
  • čvarci - 2 supene kašike, domaći
  • crni luk - 1 glavica, srednja
  • pire - 1 tegla (šargapa, paprike, paradajz)
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • čubar - 1 supena kašika
  • origano - 1 kašičica, izmrvljen
  • so - po ukusu
  • biljna mast - 2 supene kašike
  • za preliv
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 500 ml
  • kačkavalj - 100 g
  • brašno - 4 supene kašike, ravne
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i očistimo krompir. Isečemo na sitne kockice. Stavljamo ga u posudu. Mleveno meso začinimo biberom, čubrom i soli po ukusu. Najbolje je da odstoji jednu noć u frižideru da upije začine.

U tiganju prvo propžimo meso. Ja koristim kašiku-presu za krompire. Tako se lakše prave male ivice.

U mleveno meso dodajemo čvarke na kratko, da odstoje i da puste miris. Skinemo posudu sa vatre i uz pomoć rešetkaste kašike rasporedimo smesu u svaku đuvečaru. U istoj masti propržimo luk sa alevom paprikom.

Dodamo teglu sa pireom od povrća, začinimo biberom, origanom i čubrom. Kad tečnost ispari, na kratko blanširamo krompir. Isključimo ringlu, dobro promešamo sastojke i dodatno začinimo solju i biberom po ukusu.

Dinstano povrće ravnomerno rasporedimo u glinene posude. Promešamo sastojke (mleveno meso i krompir) još jednom. Po želji možete dodati ljutu papriku u porcije, za obožavaoce pikantne kuhinje.

Stavimo poklopce i pečemo musaku oko 30 minuta na 200 stepeni. Za preliv pomešamo i umutimo jaja, kiselo mleko, brašno i krupnije izrendan kačkavalj. Ravnomerno rasporedimo đuvečare bez poklopca.

Njih stavljamo kad izvadimo đuvečare iz rerne. Serviramo jelo toplo, ukrašeno domaćim kiselim mlekom, seoskom pogačom, turšijom i veselim društvom. Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: