Način pripreme
Ideju za ovu neverovatnu musaku sam uzela iz jednog grčkog recepta. Tamo je napravljen sa patlidžanom, a preliv je od bešamela sa patlidžanom. Ja sam napravila domaću varijantu da bude posna, u isto vreme dajem i varijantu za normalan preliv za musaku. Jedino autentično je nadev od sočiva, vidi se i po začinima da to nije tradicioanlni recept, nalaze se origano, đumbir. Nemojte propustiti da probate nešto drugačije sa ovom ukusnom posnom musakom, odgovarjaućom za zimske dane.
Evo i kako se priprema:
1. Sočivo potopite na jedan sat u hladnu vodu.
2. Luk, beli luk i paprike iseckajt esitno i stavite da se prže u 50 g masnoće. Potrebno je sasvim malo da omekša. Dodajte paradaj, oljušten i isečen na kockcie. Ovde je trenutak za tečnost - 200-250 ml lepog crvenog vina, ali ako strogo postite, možete sipati vodu, pošto neki trvde da se alkohol ne upotrebljava tokom posta, iako je vino biljnog porekla.
3. Stavite so po ukusu, origano, đumbir i biber i kuvajte 5 minuta sa otvorenim poklopcem i još 15 minuta sa zatvorenim.
4. Za to vreme oljuštite krompir i isecite na krugove. Uvaljajte u maslinovo ulje ili ulje i so i poređajte u namazan pleh. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta, samo da omekša. Možete pripremiti i u uređaju na paru (kao u mom slučaju).
5. Sočivo ocedite i kuvajte da bude polugotovo, nakon toga ponovo ocedite i stavite u povrće za nadev, tačno nakon 20 minuta.Kuvajte još 5 minuta (dodajte malo vode ako je potrebno) dok sočivo ne nabubri i dok se tečnost ne redukuje. Zavisi od vrste sočiva, zato probajte.
6. Nadev od sočiva sipajte preko krompira i poravnajte. Skoro ne treba da ima tečnosti.
7. Ugrejte rernu na 200 stepeni.
Pripremite vrstu posnog bešamela za preliv, propržite brašno u maslinovom ulju, sipajte toplo bademovo mleko lagano i mešajte dok se ne zgusne i dok ne dobiejte gladak krem. Začinite muskatnim oraščićem, belim biberom i solju i dodajte tofu. Ovom smesom prelijte musaku i pecite dok ne dobije zlatnu koricu.
Za klasičnu neposnu varijantu umutute jaja sa prstohvatom soli, dve vrste mleka, sodom i brašnom, Izrendajte tvrdi aromatični sir, naprimer parmezan. Može i kačkavalj, ali da bude dobro zreo.
Posnu musaku prelijte i pecite dok ne dobije zlatnu koricu, oko 15-20 minuta.
Treba da se uverite da je u poslednjoj etapi sočivo gotovo, da ne ostane živo i hrskavo. BOlje da prekuvate i da se slije sa nadevom, nego da ostane živa.
Prijatno!