Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Ćuretina»Pečena Ćurka»Ćurka iz rerne obavijena slaninom

Ćurka iz rerne obavijena slaninom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Ćurka iz rerne obavijena slaninom
Fotografije: marcheva14
1 / 4
03/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
6
"Uvijte ćurku u slaninu da se ne prehladi i stavite je u rernu na toplo"

Potrebni sastojci

  • ćurka - oko 3 kg
  • luk - 1 glavica, star
  • limun - 1 komad
  • kora od limuna - od jednog limuna
  • beli luk - 2 čena, izrendana
  • maslac - 250 g na soboj temperaturi
  • maslinovo ulje - 6 supene kašika
  • lovorov list - 2 komada
  • so
  • biber - po ukusu
  • slanina - oko 6 - 7 komada
  • nadev - po izboru
  • prilog
  • krompir pire
  • grašak - dinstan u maslacu
* merne jedinice

Način pripreme

Ćurku izvadite iz frižidera na sobnu temperaturu na oko 60 minuta, da odstoji. Očistite svećom, da se odvoji višak peruški. Odvojite vrat i unutrašnjost, ako ih ima. Savijte krila ispod grudi, da ne zagore prilikom pečenja.

Maslac stavite u posudu, začinite biberom, pospite rendanom korom od limuna i izrendanim čenom belog luka. Promešajte i izgnječite presom za krompir. Dodajte i 2 supene kašike maslinovog ulja, ponovo promešajte.

Pažljivo prstima jedne ruke odvojite kožu od mesa, takođe i sa donje strane. Na mestu koje se odvojili prstima stavite 1/3 smese sa maslacem, a drugom rukom rasporedite, premešajte dlanovima. Ne treba da pocepate kožu. Okrenite i sa druge strane ponovite proces da preostalim delom masti.

Unutra u šupljinu stavite so, biber, dodajte tri četvrtite osečenog limuna i pola oljuštene glavice luka i lovorovog lista. Kožu staivte unutra. Odozgo obilno namažite preostalim maslacem, pospite i maslinovim uljem. Stavite u posudu za pečenje. Ovde je trenutak da stavite nadev po izboru.

Pecite na najvećoj mogućoj temperaturi rerne, kod mene je 300 stepeni, ne više od 15 minuta. Izvadite i pokrijte komadićima slanine, ukrstite jednu preko druge.

Ponovo stavite u rernu i pecite na 170 stepeni oko 2 1/2 - 3 sata i na svakih 30 minuta prelivajte sosom iz ćurke. Koristila sam termometar za pečenje živine.

Kad izvadite iz rerne, uvijte u aluminijumsku foliju i pamućnu krpu i ostavite da odstoji oko 30-60 minuta. Servirajte isečenu po želji. Prelijte sosom.

Dodala sam malo standardnog nadeva od pirinča i začina. Prilog je krompir pire i dinstani grašak sa maslacem.

Napomena: Moja ćurka nije bila velika - oko 3 i nešto kg. Isti recept se može primeniti i prilikom pripreme velikog pileta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: