Način pripreme
Limun i pomorandžu isečemo na krugove i njima pokrivamo celu ćurku. Ostavljamo da odstoji tako celu noć. Ujutru voće sklanjamo i namažemo ćurku rastopljenim maslacem, posipamo solju, biberom i alevom paprikom.
Po želji možemo pripremiti nadev: Propržimo luk. U njega dodajemo oprani pirinač (ja korisitim blanširani pirinač dugog zrna, zato što se ne lepi, čak i prilikom duge termičke obrade) i oceđene pečurke. Stavljamo začine, dodajemo 2 šolje vode i ostavljamo smesu na vri na tihoj vtri dok pirinač ne bude polugotov (oko 15-20 minuta).
Kad nadev bude gotov, punimo ćurku, nakon toga ušivamo otvor ili učvrstimo zihernadlom. Dodajemo 1-2 šolje vode.
Pečemo ćurku sa grudima na gore oko 2 sata na 170 stepeni, uvijamo folijom. Nakon što prođe vreme, pojačamo na 200 stepeni još 2 sata - 2 sata i 30 minuta.
Na kraju skidamo foliju i ostavljamo na oko pola sata ili dok punjena ćurka ne dobije hrskavu koricu.
Napomena: Dobro je dok pečete celu ćurku u rerni da je s vremena na vreme prelivate sokom koji se odvojio u plehu.
Vreme pečenja može da varira u zavisnosti od rerne koju koristite.