Način pripreme
Bundevu očistite, oljuštite i izrendajte. Stavite u šerpu na umerenu vatru sa malo vode, da se dinsta i da omekša nekoliko minuta, uz neprestano mešanje.
Tečnost potpuno treba da ispari. Mast se ne dodaje. Sitno isecite suve kajsije i dodajte u bundevu. Promešajte. Orahe sitno iseckajte nožem, ostavite sa strane.
U posudi pomešajte suve sastojke, ostavite sa strane. Koru od pomorandže izrendajte, ostavite sa strane.
Rastopite dve vrste masti.
Uzmite jednu koru i obilno je namažite. Poklopite drugom korom i kašikom odozgo svuda pospite suvim začinima. Pospite i rendanom korom pomorandže i orasima. Kašikom pospite prezle po dnu kore, gde ćete staviti nadev.
Uzmite od smese od bundeva i pospite po kraćoj strani kore po dužini. Pospite smeđim šećerom po ukusu. Uvijte u rolat i prebacite u pleh.
Preostale kore pospite i uvijte na isti način. Stavite u pleh. Kad sve poređajte, obilno namažite masnoćom.
Pecite na 170 stepeni oko 30-35 minuta. Kad se štrudla ohladi, pospite šećerom u prahu.
Izvor: Ani Šakarjan