Način pripreme
Jagode dobro operite.
Drške pažljivo uklonite i pazite da ne oštetite voće.
Limun iscedite i sok od limuna sipajte u malu posudu.
Svaku jagodu, kada joj odstranite dršku, potopite u sok od limuna i zatim ih poređajte u šerpu u kojoj će se kuvati.
Kada poređate sve jagode, preko njih sipajte šećer.
Ostavite sve da odstoji 12 sati.
Kada jagode odstoje, sipajte hladnu vodu u šerpu.
Stavite šerpu na slabu vatru da smesa provri i mešajte pažljivo po dnu, da šećer ne zagori.
Kada se šećer istopi i kada sirup proključa, dodajte sodu, ali pazite da ona ne proključa i ne izađe iz šerpe. Kuvajte slatko u dubokoj šerpi.
Penu povremeno uklanjajte rešetkom.
Kada se slatko dovoljno zgusne, stavite limunsku kiselinu i veoma dobro promešajte.
Kuvajte domaće slatko od jagoda još 10 minuta i sklonite ga sa vatre.
Slatko ostavite da se ohladi u šerpi na 24 sata i onda ga sipajte u tegle.