Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Slatko od jagoda po starom gradskom receptu

Slatko od jagoda po starom gradskom receptu

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Slatko od jagoda po starom gradskom receptu
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
5
"Veoma slatko i sa intenzivnim ukusom domaćih jagoda - stari recepti čuvaju našu tradiciju u kulinarstvu"

Potrebni sastojci

  • jagode - 1 kg, srednje veličine
  • šećer - 2, 5 kg
  • hladna voda - 200 ml
  • limun - 2 komada
  • limuntus - 2 kašičice
  • soda bikarbona - 3 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Jagode dobro operite.

Drške pažljivo uklonite i pazite da ne oštetite voće.

Limun iscedite i sok od limuna sipajte u malu posudu.

Svaku jagodu, kada joj odstranite dršku, potopite u sok od limuna i zatim ih poređajte u šerpu u kojoj će se kuvati.

Kada poređate sve jagode, preko njih sipajte šećer.

Ostavite sve da odstoji 12 sati.

Kada jagode odstoje, sipajte hladnu vodu u šerpu.

Stavite šerpu na slabu vatru da smesa provri i mešajte pažljivo po dnu, da šećer ne zagori.

Kada se šećer istopi i kada sirup proključa, dodajte sodu, ali pazite da ona ne proključa i ne izađe iz šerpe. Kuvajte slatko u dubokoj šerpi.

Penu povremeno uklanjajte rešetkom.

Kada se slatko dovoljno zgusne, stavite limunsku kiselinu i veoma dobro promešajte.

Kuvajte domaće slatko od jagoda još 10 minuta i sklonite ga sa vatre.

Slatko ostavite da se ohladi u šerpi na 24 sata i onda ga sipajte u tegle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti