Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme od kupusa za Badnje veče

Sarme od kupusa za Badnje veče

Tatyyana BalovaTatyyana Balova
Početnik
4714
Sarme od kupusa za Badnje veče1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
10
"Toliko nam se sviđaju ove posne sarmice da ih ne jedemo samo za Badnje veče, već uvek kada imamo kiseli kupus na raspolaganju"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 komad
  • pirinač - 2, 5 šolje
  • šargarepa - 2 - 3 komada
  • luk - 2 velike glavice
  • kari - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so
  • biber
  • vrganj - 1 komad, suv
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Osušeni vrganj izmrvite na sitne komade, koje potopite u čaši vode na pola sata, ali se nakon toga voda ne odbacuje, već se dodaje sarmama pre nego što počnu da se kuvaju.

Savet: Kada pravite sarmu, da ne zagori, na dno posude postavite plitak tanjir od alpake naopako. Ona štiti sarme od zagorevanja, a zatim se, kada se sarma ohladi ispod nje povuče višak vode.

Čitava čarolija ovog recepta je u mnogo luka, šargarepi i kariju.

Luk sitno iseckajte. Šargarepu narendajte na krupno. Obe komponente lagano pržite na ulju. U posudu u kojoj se prži dodajte oprani i oceđeni pirinač. Promešajte. Posle nekog vremena sipajte 1 punu čašu hladne vode, pokrijte posudu. Treba da se kuva 1-2 minuta, a zatim isključite i ostavite na šporetu dok pirinač ne upije svu vodu. Dodajte začine i pečurke.

Listovi kupusa odvajaju se od glavice (kupus se okreće naopako i oštrim nožem se kruži oko njega dok se ne odvoje listovi od stabla).

Debelu žilu lista uklonite makazama, tanki deo se iseče na 2-3-4 mala trougla (10-12 cm u osnovi) . Stavite u njih nadev i napravite sarmu. Sipajte vodu i sok od kupusa u odnosu 2 prema 1 tako da voda prekriva sarme. Pokrijte tanjirom okrenutim nadole i poklopite poklopcem lonca. Kuvajte oko sat vremena na laganoj vatri. Služiti hladno. Jelo postaje još ukusnije ako se sarma naizmenično kombinuje sa suvom paprikom punjenom pasuljem. Ali ovo je drugi recept.

Naime: Paprika se očisti od semenki i potopi u hladnu vodu oko sat vremena.

Pasulj se kuva (poželjno je da pasulj bude izmrvljen, ali ... Šalu sa mrvljenjem pasulja pogledajte dole). Ocedite, pomešajte sa malo polukuvanog pirinča i začina: prženi luk, dinstana šargarepa, sl, biber, aleva paprika, peršun, čubar, malo bosiljka, nane, majčina dušica. Mešavinom napunite paprike i rasporedite između sarmi od kupusa.

A sada šala sa mrvljenim pasuljem. Dva su načina da izmrvite pasulj.

1. Isterajte celu porodicu iz kuće. Pripremite metlu i lopatu. Budite strpljivi. Uzmite mesingani avan sa tučkom. Sipajte 10-15 zrna pasulja. I počnite da ga mrvite. Za deset minuta sve oko vas biće u komadima pasulja, u avanu će biti samo najupornija zrna i ... rezultat će biti jednak nuli. Metlom sakupite smeće u lopatu.

2. Stavite zrna pasulja u avan jedno po jedno i zdrobite ih sa 1-2 tačna poteza. Za deset minuta imaćete šolju izmrvljenog pasulja. To je dovoljno za punjene paprike uz sarme za badnje veče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: