Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača sa sodom»Prelepa pogača od sode za Badnje veče

Prelepa pogača od sode za Badnje veče

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Prelepa pogača od sode za Badnje veče
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Dočekajte svetli praznik Badnje veče pogačom od sode na trpezi"

Potrebni sastojci

  • brašno - 550 g
  • gazirana voda - 350 ml
  • soda bikarbona - 1 kašičica (ravna)
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 5 supenih kašika
  • sirće - 1 supena kašika
  • prašak za pecivo - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte 500 g brašna u duboku posudu. Dodajte so i šećer, izmešajte.

Napravite udubljenje u brašnu. Ugasite sodu supenom kašikom sirćeta.

Dodajte je zajedno sa gaziranom vodom i uljem u brašno. U početku počnite da mešate kašikom tako što uzmete malo brašna dok se ne oblikuje testo. Nakon toga umesite rukama.

Pospite po poršini ostalo brašno i prašak za pecivo. Domesite testo za pogaču.

Pažljivo operite jedan novčić i uvijte ga u foliju. Stavite ga u testo i ponovo kratko premesite. Gotovo testo oblikujte u loptu. Stavite list papira za pečenje u tepsiju.

Stavite unutra testo, pažljivo ga razvucite pomoću prstiju. Sitom prosejte malo brašna odozgo i ostavite tako dvadesetak minuta. U međuvremenu uključite rernu na 200 stepeni.

Napravite razrez oštrim nožem po testu oblikujući krst. Pomoću dve viljuške oblikujte i bord pričvršćujući.

Pogaču od sode pecite otprilike 35 minuta. Nakon toga je ohladite na rešetci i poslužite na trpezi za Badnje veče.

Prelepa pogača od sode za Badnje veče je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: