Način pripreme
1. Dobro očistite artičoke od spoljašnjih tvrdih listova i odsecite dršku ako je ima. Nju takođe možete oljuštite, ostavite samo unutrašnjost, koja je belja i kasnije je možete dodati u nadev. Pospite delom soka do limuna da ne potamni.
2. Stavite povrće u šerpu sa vodom, koliko da ga pokrije potpuno i stavite ostatak soka od limuna i so. Merite 10 minuta od trenutka kad provri i izvadite artičoke rešetkastom kašikom, stavite ih naopako na upijajući papir ili čistu krpu.
3. Ostavite da se lepo ocedi iz vode i kad se to dogodi, lagano pritisnite odozgo, da se otvore i rascvetaju.
4. Pripremite nadev tako što sitno iseckate šalot luk i dinsate dok ne omekša u ugrejanom maslacu i maslinovom ulju na umerenoj vatri. Dodajte pršutu, isečenu na sitne kockice i kuvajte na kratko. Nemojte stavljai so, zato što prilikom termičke obrade pršuta pušta mnog i bude slanija.
5. Sipajte brendi i ruzmarin i sačekajte da lakohol ispari, nakon toga skinite sa vatre. Sačekajte da se potpuno ohladi i onda je trenutak da dodate krem sir ili maskarpone, dobro promešajte.
6. Stavite artičoku ispravljenu u pleh i pospite maslinovim uljem i soli. Sipajte malo vode na dno i pecite 10 minuta u ugrejanoj rerni na 200 stepeni.
7. Izvadite i nappunite nadevom svaki cvetić artičoke, a odozgo izrendajte čedar sir. Stavite ponovo u rernu na kratko, da se sir rastopi.
8. Servirajte tople, posute svežim listićima peršina, perima sremuša ili drugim zelenim začinom po vašem ukusu.
Prijatno!