Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Zapečena artičoka sa čudesnim nadevom

Zapečena artičoka sa čudesnim nadevom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Zapečena artičoka sa čudesnim nadevom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
10 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Evo ovako se prave najukusnije artičoke, ko ne veruje - neka proba"

Potrebni sastojci

  • artičoka - 6 komada, velike (1 kg u neočišćenom stanju)
  • šalot luk - 2 - 3 komada
  • pršuta - 75 g
  • maslac - 25 g
  • maslinovo ulje - 15 - 20 ml
  • brendi - 3 - 4 supene kašike
  • krem sir - 150 - 200 g (ili maskarpone)
  • ruzmarin - po ukusu
  • so - po ukusu
  • čedar - 80 g (ili običan kačkavalj)
  • sok od limuna - 40 - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Dobro očistite artičoke od spoljašnjih tvrdih listova i odsecite dršku ako je ima. Nju takođe možete oljuštite, ostavite samo unutrašnjost, koja je belja i kasnije je možete dodati u nadev. Pospite delom soka do limuna da ne potamni.

2. Stavite povrće u šerpu sa vodom, koliko da ga pokrije potpuno i stavite ostatak soka od limuna i so. Merite 10 minuta od trenutka kad provri i izvadite artičoke rešetkastom kašikom, stavite ih naopako na upijajući papir ili čistu krpu.

3. Ostavite da se lepo ocedi iz vode i kad se to dogodi, lagano pritisnite odozgo, da se otvore i rascvetaju.

4. Pripremite nadev tako što sitno iseckate šalot luk i dinsate dok ne omekša u ugrejanom maslacu i maslinovom ulju na umerenoj vatri. Dodajte pršutu, isečenu na sitne kockice i kuvajte na kratko. Nemojte stavljai so, zato što prilikom termičke obrade pršuta pušta mnog i bude slanija.

5. Sipajte brendi i ruzmarin i sačekajte da lakohol ispari, nakon toga skinite sa vatre. Sačekajte da se potpuno ohladi i onda je trenutak da dodate krem sir ili maskarpone, dobro promešajte.

6. Stavite artičoku ispravljenu u pleh i pospite maslinovim uljem i soli. Sipajte malo vode na dno i pecite 10 minuta u ugrejanoj rerni na 200 stepeni.

7. Izvadite i nappunite nadevom svaki cvetić artičoke, a odozgo izrendajte čedar sir. Stavite ponovo u rernu na kratko, da se sir rastopi.

8. Servirajte tople, posute svežim listićima peršina, perima sremuša ili drugim zelenim začinom po vašem ukusu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: