Bonapeti.rs»Recepti»Prilozi»Artičoka, zapečena u tiganju

Artičoka, zapečena u tiganju

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Artičoka, zapečena u tiganju
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
6 min.
Ukupno
21 min.
Porcije
2
"I ako niste znali, artičoka je najukusnija zapečena u tiganju"

Potrebni sastojci

  • artičoka - 8 komada
  • limun - 1 komad
  • maslinovo ulje - oko 50 ml
  • so - krupnija u ljuspica po ukuus
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je jedan izuzetno lak i brz način za pripremu omiljene artičoke. Idealan za predjelo, prilog ili prosto meze uz čašu vina. Najviše vremena za ovaj recept oduzima čišćenje, ali uz malo vežbe, biće to lak zadatak.

Ako imate male, krhke glavice artičoke samo skinite spoljašnje tvrde listove i isecite na kriške. Važno je da znate da su, ako ste ih kupili sa stablima, ona takođe jestiva, samo treba da isečete na oko 3 cm od osnove, da stablo koje ostaje oljuštite od spoljašnjeg sloja i da dođete do svetlije unutrašnjosti.

Preostali deo drške možete baciti ili pripremiti zajedno sa oljuštenim listovima odličan koristan napitak. Isećenu artičoku natrljajte ili naprskajte sokom od limuna da ne potamni.

Ako su glavice artičoke koju ste kupili veći i tvrđi. biće potrebno da oljuštite kako je opisano i cele da ih blanširate oko 10 minuta, ili da pripremite na pari. Tako će omekšati i biti garantovano krehki.

Nakon blanširanja je veoma važno da ih ostavite da se dobro ocede i da ih posle osušite i isečete.

Da biste ih zapekli na tiganju potrebno je da ugrejete 2-3 supene kašike maslinovog ulja na umerenoj-jakoj vatri - što je maslinovo ulje aromatičnije, to bolje.

Pecite odk ne dobije zlatnu boju sa obe strane svako parče i nakon toga poređajte na tanjir, pospite sa još soka od limuna, aromatičnim maslinovim uljem, biberom i krupnijom soli.

Savet:

Nemojte pripremati recept sa zamrznutom artičokom ili iz konzerve ili tegle, nego samo sa svežom.

Srećno i prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: