Način pripreme
Rerna - 180 stepeni.
Okrugao pleh prečnika oko 32-34 cm, dobro namazan maslacem.
U posudu miksera sipajte toplu vodu, sirće, ulje, so i dodajte brašno. Na niskoj brzini mesite testo dok ne dobijete glatku loptu koja se ne lepi i koja se odvaja od ivica posude. Gotovo testo izvadite, premesite i podelite na 4 jednaka dela, oblikujte u lopte. Svaka lopta testa je oko 200-210 g.
Stavite u pleh, posut brašnom, pokrijte krpom i ostavite na ne manje od 20 minuta da odstoje. Za to vreme izrendajte bundevu/jabuke na rende, dodajte orahe, cimet, đumbir. Ako se stvori tečnost, ocedite je da testo ne bude gnjecavo prilikom pečenja.
Svaku loptu pospite brašnom i oklagijom razvuicte mnogo tanko. oko 40-45 cm u prečniku. Pospite sa 2 kašičice masti, svuda rasporedite četkom i odozgo pospite nadev i šećer po ukusu.
Uvijte u labav rolat, savijte u oblik puža i stavite u sredinu pleha. Ostale lopte od testa razvucite na isti način na tanke kore, pospite nadevom, šećerom i uvijte oko puža. Oblikovanu pitu namažite preostalom mašću, pazite da ne pritiskate da se rolat ne spljeska.
Pecite dok ne dobije zlanu boju na 180 stepeni oko 50-60 minuta. Kad se potpuno ohladi, obilno popsite šećerom u prahu.
Napomena: Da bi mi bili lakše, testo sam mesila u mikseru, ali po receptu se mesi ručno. Nadev je sirov i prethodno nije obrađen na vatri.
Da nadev ne bi bio previše vlažan, kad se izrenda, šećer se ne dodaje u njega, nego se posipa direktno preko. Tako se izbegava ceđenje vode.
U navedenom receptu je pripremljen sa jabukama.
Prema receptu masnoća je uglavnom ulje, samo 8 supenih kašika, u ovom slučaju je pomešano sa masalcem, oko 50 g rastopljenog maslaca, za bolji miris, pitanje je ličnog izbora.