Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Pečeno pile»Sočno pile sa nadevom i prilogom od pirinča

Sočno pile sa nadevom i prilogom od pirinča

Iliana DimovaIliana Dimova
Guru
4241524k
Sočno pile sa nadevom i prilogom od pirinča4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
4
"Ima vremena za dijete i vremena za jedenje ovog sočnog pileta sa nadevom i prilogom od pirinča"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, veliko
  • pirinač - 1 šolja
  • šargarepa - 1 komad
  • luk - 1 komad
  • ulje
  • kravlji maslac
  • biber
  • so
  • aleva paprika
  • brašno
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo pirinač. U ulje (3-4supene kašike) stavljamo očišćen i izrendan luk i šargarepu sa malo vode, dinstamo nekoliko minuta. Kad ostane na masti, pospemo biberom i soli po ukusu i sipamo pirinač, opran u nekoliko voda. Promešamo nekoliko puta i sipamo toplu vodu (2 i 1/2 šolje). Kuvamo dok pirinač i povrće ne omekšaju i voda ne ispari. Skidamo sa vatre.

Pile dobro operemo. Stavljamo u vatrostalnu posudu sa poklopcem. Namažemo ga sa malo ulja. Posipamo solju, alevom paprikom i malo brašna. Dobro namažemo začinima sa svih strana.

U začinjeno pile stavljamo nadev od pirinča i zašivamo ili učvrstimo čačkalicama, da nadev ne bi izašao prilikom pečenja (nadev koji ostane sačuvamo za dodatak, i nekoliko minuta pre nego što pile bude gotovo, sipamo malo vode i dodatno kuvamo pirinač i povrće).

Na nekoliko mesta ispod kože pileta stavljamo komadiće kravljeg maslaca, a takođe i po piletu.

Sipamo malo vode u posudu (oko 1 i 1/2 šolju). Stavljamo poklopac i stavljamo u hladnu rernu. Uključujemo na 200 stepeni i pečemo pile dok ne bude gotovo. Za vreme pečenja, ako je potrebno, dodajemo vodu, gledamo da bude toplija, da vatrostalna činija ne bi pukla.

Ako je porebno, pre nego šro izvadimo iz rerne, skidamo poklopac da pile dobije zlatnu boju.

Serviramo gotovo pile sa nadevom od pirinča i preliveno sosom iz pečenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: