Način pripreme
Deo brašna prosejte u posudu. Napravite udubljenje i tamo dodajte sastojke, voda treba da bude topla, a kvasac izmrvite unutra.
Lepo promešajte žicom i počnite da dodajete brašno, dok ne dobijete srednje meko testo.
Testo osstavite da nadođe oko jedan sat. Nakon toga ga podelite na 5 jednakih lopti. Svaku tanko razvucite - oko 1/2 cm debljine.
Četkom namažite koru rastopljenim masalcem i pospite mrvljenimm sirom. Uvijte koru u rolat, uvijte ga i napravite oblik puža i stavite u sredinu pleha, prečnika 30 cm.
Tako uradite i sa preostale 4 lopte, uvijajte ih oko prve, ali na razmaku oko pola cm, da bi imale mesta da nadođu.
Poređanu pitu pokrijte krpom i ostavite je u toploj rerni da nadođe - oko 30 minuta.
Za to vreme pripremite preliv. Umutite 3 jajeta sa šećerom i sipajte po malo od svežeg mleka. Sa ovom mlečnom smesom svuda prelijte nadošlu pitu.
Ona upije za nekoliko sekundi, i onda je stavite u hladnu rernu. Uključite na 180 stepeni i pecite dok ne bude gotova - dok ne dobije lepu boju, oko 45 minuta.
Nakon toga, pitu namažite kockicom maslaca i pokrijte krpom 10-15 minuta.
Komentari