Način pripreme
Sipajte brašno u pleh i oblikujte udubljenje. U sredinu stavite prašak za pecivo, so, pomešajte sa brašnom. Dodajte mekani maslac i prstima gnječite dlanovima da se dobiju mrvice.
Sipajte jednu šolju gazirane vode, malo je ugrejte u mikrotalasnoj, ali ne teba da bude vrela, nego mlaka - do 30 stepeni. Mešajte viljuškom i čim dobijete loptu, zamesite srednje meko testo.
Od gazirane vode će vam ostati oko 100 ml, ali neka bude - ne zna se koliko će vam biti potrebno. Ostavite testo 15 minuta da odstoji.
Podelite na 4 dela i svaki razvucite tanko, debljine 2 mm, čašom isecite krugove 8-10 mm. Ugrejte ulje u tiganju i pržite na umerenoj vatri sa obe strane, pažljivo okrenite.
Gotove balone izvadite na salvetu, lepo je da ne budu jedna na drugoj, da se ne spljeksaju, i pospite šećerom u prahu ili medom.
Ukusan doručak, nije ni kao krofne, niti kao mekike i recept je sa interneta! Deo testa sam razvukla i isekla na trake dužine 7-8 cm i ponovo pržila dok ne dobiju zlatnu boju, kao štapiće.
Odličan ukus i jednostavno za pripremu!