Način pripreme
Pripremite fil tako što u kaserolu stavite 800 ml mleka, stavite ga na vatru i ugrejte. Dodajte vanilu, maslac i šećer i ostavite da provri.
Ugrejte malo preostalih 200 ml mleka, i uz neprestano mešanje, dodajte jaja i brašno, pazite da se ne stvore grudvice.
Kad mleko provri, lagano dodajte smesu od jaja i neprestano i energično mešajte dok se ne zgusne i dok ne dobijete gladak, mekani krem.
Sastavite tortu tako što u pravougaoni pleh stavite red belog keksa, odozgo prelijte sa nekoliko kutlača toplog fila, poravnajte i stavite red kakao keksa, nakon toga ponovo fil i tako do kraja, završite fiom.
Ovako pripremljenu tortu ostavite da se ohladi i završite je tako što je ukrasite po izboru, čokoladom i voćem.
Napomena: Keks ne treba da natapate, ako ga prelijte filom, dok je još topao, u protvinom ga možete preliti sa sokom iz kompota.
Ako nemate odgovarajući pravougaoni pleh, možete je poređati u okruga i prazna mesta popunite izlomljenim keksom, kao što sam to ja uradila.