Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Domaća čokoladna torta sa krem sirom

Domaća čokoladna torta sa krem sirom

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Domaća čokoladna torta sa krem sirom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Čokolada i krem sir? Da, najraskošnija kombinacija za tortu koju smo probali"

Potrebni sastojci

  • za nadev
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 3 supene kašike
  • šećer - 200 g
  • brašno - 200 g
  • kakao - 40 g
  • prašak za pecivo - 15 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • kokosovo brašno - 2 supene kašike
  • za krem
  • krem sir - 250 g
  • kisela pavlaka - 600 g
  • eurokrem - 5 supenih kašika, punih
  • za prelivanje
  • sveže mleko - 50 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • za pokrivanje
  • čokolada - 150 g
  • pavlaka - 150 ml, slatka
  • za ukras
  • kokosovo brašno - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite testo za kore tako što u posudi umutite jaja sa šećerom na mekan krem, dodajte ulje i kokosovo brašno, mutite mikserom i uz neprestano mešanje dodajte brašno sa praškom za pecivo, kakaom, dodajte i sveže mleko dok ne dobijete testo za kolač.

Namažite dva kalupa za tortu, prečnika 24 cm i pospite brašnom. Smesu ravnomerno rasporedite u dva kalupa i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, proverite čačakalicom za zube.

Gotove kore izvadite i okrenit na metalnu rešetku, ostavite da se ohlade.

Napravite krem tako što mutite krem sir sa eurokremom, dok ne dobijete homogenu smesu, nakon toga dodajte kiselu pavlaku i mešajte drvenom kašikom, dok ne dobijete homogen krem.

Za preliv korsitite šećerni sirup ili ugrejte malo mleka sa kašikom šećera i promešajte.

Uzmite jednu koru, stavite je na poslužavnik, ako se podigla prilikom pečenja isecite nožem tako da dobijete ravnu koru, prelijte svežim mlekom, stavite polovinu krema i stavite drugu koru, ponovo prelijte i pokrijte tortu preostalim kremom, treba da namažete i sa strane. Ostavite je u frižideru na pola sata.

Za to vreme napravite čokoladni ganaš za pokrivanje torte. U kaserolu stavite pavlaku i ugrejte na vatri, pre nego što provri skinie i izlomite čokoladu unutra. Ostavite na minut da se čokolada rastopi i promešajte.

U početku će smesa izlgedati kao da se presekla, mešajte dok ne dobijete lepu čokoladnu i homogenu smesu. Ostavite na pola sata da se ohladi i stegne malo, izvadite tortu i sipajte ganaš, poravnajte nožem.

Na kraju tortu ukrasite po želji, ja sam imala kokosovo brašno i to sam koristila. Stavite tortu u frižider na nekoliko sati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: