Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Pirog»Mannik (ruski pirog sa grizom)

Mannik (ruski pirog sa grizom)

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5791352k127
Mannik (ruski pirog sa grizom)
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 4
28/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Lep, ukusan i drugačiji kolač, apetitan predlog iz ruske kuhinje!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 šolja, tip 500
  • šećer - 1 šolja
  • griz - 1 šolja, pšenični
  • kiselo mleko - 400 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 3 komada
  • maslac - 20 g
  • slatko - 150 g, po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte kiselo mleko sa grizom i ostavite sa strane 30 minuta dok ne nabubri, nakon toga stavite sodu i promešajte.

Umutite jaja sa šećerom, prosejte bršano sa malo soli i dodajte ih u jaja, postepeno sipajte i od mlečne smese. Mešajte drvenom kašikom ili žicom dok ne dobijete homogenu smesu.

U okrugao pleh, sa ivicama koje se skidaju stavite papir za pečenje, namažite ga maslacem i u njega sipajte smesu. Pecite 40 minuta na 180 stepeni, proverite čačkalicom za zube. Kad se ispeče ostavite da se ohladi, skinite obruč i odozgo pirog premažite slatkom po izboru ili čokoladom, ja sam mazala slatkom od borvovnica.

Možete prirpemiti i u posnoj varijanti, umesto mleka koristite voćni sok ili vodu, malo ulja i treba da pomešate sodu sa malo sirćeta, jaja ne stavljate. Bude veoma mekan, vazdušat i svež desert, odgovara uz poslepodnevnu kafu sa prijateljima :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: