Način pripreme
U posudi pomešajte kiselo mleko sa grizom i ostavite sa strane 30 minuta dok ne nabubri, nakon toga stavite sodu i promešajte.
Umutite jaja sa šećerom, prosejte bršano sa malo soli i dodajte ih u jaja, postepeno sipajte i od mlečne smese. Mešajte drvenom kašikom ili žicom dok ne dobijete homogenu smesu.
U okrugao pleh, sa ivicama koje se skidaju stavite papir za pečenje, namažite ga maslacem i u njega sipajte smesu. Pecite 40 minuta na 180 stepeni, proverite čačkalicom za zube. Kad se ispeče ostavite da se ohladi, skinite obruč i odozgo pirog premažite slatkom po izboru ili čokoladom, ja sam mazala slatkom od borvovnica.
Možete prirpemiti i u posnoj varijanti, umesto mleka koristite voćni sok ili vodu, malo ulja i treba da pomešate sodu sa malo sirćeta, jaja ne stavljate. Bude veoma mekan, vazdušat i svež desert, odgovara uz poslepodnevnu kafu sa prijateljima :)