Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od Jabuke»Kolač Bašta sa jabukama

Kolač Bašta sa jabukama

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5791342k126
Kolač Bašta sa jabukama
Fotografije: Sia Ribagina
2 / 7
28/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Odličan domaći kolač sa jabukama i nežnim kremom sa mirisom pomorandži. Predivan izbor za današnji dan!"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 6 komada, srednje veličine, slatke
  • pomorandže - 1 komad
  • za krem
  • jaja - 4 komada
  • kisela pavlaka - 400 g
  • puding - 2 kesice od vanile
  • kora od pomorandže - od 1/2 pomorandže
  • šećer - 150 g
  • za testo
  • brašno - 300 g
  • maslac - 175 g, kravlji
  • šećer - 100 g
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • jaja - 1 komad
  • šećer u prahu - za pospanje
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite testo od maslaca, potrebno je da prosejete brašno, napravite udubljenje i u njega stavite jaje, šećer i hladan maslac, isečen na kockice.

Mešajte rukama dok popuno ne upije maslac i dok ne dobijete mrvice od maslaca. Dodajte 1 supenu kašiku mleka, ponovo mesite i dodajte još 1 supenu kašiku mleka.

Sve sakupite u testo i ostavitu frižideru na 30 minuta, pokrijte folijom.

Napravite krem tako što umutite jaja sa šećerom i izrendanom korom od pomorandže.

Dodajte pavlaku i puding u prahu i mutite dok ne dobijete gustu, kremastu i homogenu smesu.

Operite i očistite jabuke, nakon toga izvadite unutrašnjost, izvadite semenke, nemojte ići do dna. Odozdo jabuka treba da bude cela.

Nakon toga ih oljuštite i obilno namažite sokom od pomorandže. To će sprečiti da potamne,

Uzmite hladno testo i razvucite ga na okruglu koru, veću od prečnika pleha u kome ćete peći. To je potrebno da biste mogli da pokrijte testo i deo ivica pleha.

Koristite okrugao kalup sa ivicama koje se skidaju, prečnika 26 cm. Namažite ga maslacem i stavite koru od tesa, rukama pažljivo pritiskajte i razvucite po ivcama, Obiikujte ivicu visine 2-3 cm.

Unutra poređajte jabuke uspravno, na rastojanju jedna od druge i sipajte pripremljeni krem, koji treba da stavite i unutra u izvađenu deo jabuka.

Stavite u rernu na 180 steepni 40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Ostavite da se dobro ohladi, skinite ivice kalupa i pospite šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: