Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Medene pitice sa ratlukom

Medene pitice sa ratlukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Medene pitice sa ratlukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
18/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Časna reč, ne preterujemo, zaista se tope u ustima"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 250 g
  • ratluk - 250 g, sa orasima
  • orasi - 100 g, ili po ukusu
  • maslac - 45 - 50 g
  • smeđi šećer - za posipanje prilikom pečenja
  • šećer u prahu - za posipanje (po želji)
  • za sirup
  • voda - 600 ml
  • šećer - 300 g
  • med - 5 kašika
  • vanila - 2 kom.
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ratluk naseći na male komade, a orahe usitniti. U samom ratluku isto treba da ima oraha.

2. Kore za pitu razvući, pa po dužini svake ređati komadiće ratluka i oraha. Uviti u obliku puža i ređati ih u nauljenu tavu.

Odozgo ređati tanke komadiće maslaca i posuti smeđim šećerom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok pitice ne porumene (oko 25- 30 minuta, zavisi od rerne). Ostaviti da se ohlade.

3. Pripremiti sirup od svih sastojaka. Ostaviti da provri na umerenoj vatri, da se krčka 7-8 minuta, pa ga skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi, da nije preterano vruć.

4. Pitice preliti, pa tavu prekriti aluminijumskom folijom, i ostaviti 3-4 sati, da pitice lepo upiju sirup. Možete ostaviti i duže, pa čak i da prenoći, ali, po mom mišljenju, to nije neophodno.

Po želji, možete pripremiti i veću količinu sirupa, ukoliko volite slatkiše sa sirupom i pite, koji su obilno preliveni sirupom.

Isto tako, po želji, gotove pitice možete posuti šećerom u prahu pre serviranja (treba da budu potpuno ohlađene).

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: