Način pripreme
U posudi napravite smesu od rastopljenog maslaca, aleve paprike, bibera, soli i prezle - sve mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Nakon toga svaki batak nekoliko puta probodite nožem, nakon toga ga potopite i namažite glazurom.
Stavite u namazan pleh, pokrijte folijom i ostavite da se peče oko 30 minuta. Za to vreme pripremite podlogu tako što krompir oljuštite, isečete i stavite da se kuva u posoljenoj vodi.
Kad bude gotov, vodu iz šerpe u kojoj ste kuvali ocedite, u krompir dodajte maslac i biber, i izgnječite. Na kraju dodajte i mleko i gnječite dok ne dobijete pire.
Skinite foliju sa bataka i ostavite ih da se peku dok ne dobiju lepu boju.
Za to vreme blanširajte pečurke - u vrelu posoljenu vodu stavite pečurke na oko 30 sekundi. Izvadite ih i pržite u tiganju sa malo maslaca i ulja, oko 2-3 minuta.
Kad bataci budu gotovi izvadite ih. U tanjir stavite malo pirea, odozgo jedan batak, do njega 2 pečurke. Po želji tanjir možete ukrasiti odgovarajućim sosem ili začinima.