Način pripreme
U vreloj, posoljenoj vodi, u koju ste dodali 1 supenu kašiku ulja, kuvajte špagete, dok ne budu gotove. Kuvane špagete prebacite u đevđir i operite tekućom, hladnom vodom, da se ohlade, i ostvite ih da se ocede.
Patlidžan oljuštite, isecite na kockice (prečnika pola kutije za šibice) i posolite, sačekajte oko 20 minuta i ocedite da se ocedi gorak sok.
Luk i jedan čen belog luka sitno iseckajte, prebacite u dubok tiganj sa 1/2 šolje ulja i pržite 5 minuta.
Dodajte šargarepu, isečenu na sitne kockice i sitno iseckanu zelenu, žutu i crvenu papriku.
Nakon nekoliko minuta dodajte patlidžan i kad se proprži dodajte sitno iseckanu tikvicu i paradajz, oljušten i isečen na kockice.
Kuvajte još desetak minuta uz neprestano mešanje.
Nakon toga smanjite ringlu na nižu tempreraturu, dodajte so, biber, kumin, bosiljak, sitno iseckan preostali čen belog luka, jednu ljutu papriku, po želji, za pikantnost, i ostavite da se krčka na vatri dok se sos ne zgusne.
Špagete servirajte uvijene u tanjiru, u svaku porciju u sredinu sipajte po 2-3 kutlače od sosa. Ukrasite listićima svežeg bosiljka.
Bon apeti!