Ekonomične ćuftice sa belim sosom

14/03/2018
"Volimo da kuvamo praktično, ali nikada ne pravimo kompromis sa ukusom, sada takođe. Veoma ukusne ćuftice sa najobičnijim sastojcima koji se mogu naći u svakoj kuhinji "
Priprema20 min.
Kuvanje80 min.
Ukupno100 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano222
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • svinjsko mleveno meso - 600 g
  • pirinač - 100 g
  • luk - 3 glavice
  • šargarepa - 1 komad
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 1 kofica
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu (2 prstohvata)
  • ulje
  • voda - 2 - 3 litre
  • brašno - da se uvalja
  • brašno - 3 - 4 supene kašike, za sos
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavljamo mleveno meso, dodajemo 1 glavicu izrendanog luka, oprani pirinač, začine - so, biber. Odvojimo žumanca i belanca, belance dodajemo u mleveno meso, a žumance stavlamo u malu kaserolu - za sos.

Lepo pomešamo mleveno meso i ostavljamo ga da odstoji tako bar 30 minuta, da upije začine. Sitno isečemo preostale dve glavice luka, a šargarepu izrendamo.

Ugrevamo ulje i stavljamo luk, dinsamo oko minut i dodajemo šargarepu. Kad se ulje oboji u narandžasto, dodajemo vrelu vodu (možete dodati i bujon po želji).

Ostavljamo tako da vri bar 30 minuta, da luk lepo omekša. Posolimo vodu pre nego što dodamo ćuftice.

Od mlevenog mesa oblikujemo ćuftice, uvaljamo ih u brašno i stavljamo u vrelu vodu. Kad dodamo sve ćuftice, merimo 40 minuta od trenutka kad voda provri.

35-og minuta pripremamo sos. U kaserolu u žumance dodajemo kiselo mleko i brašno, lepo mutimo žicom da nema grudvica.

Skidamo šerpu sa vatre i stavljamo kaserolu, mešamo neprestano žicom, da ne zagori. Kad se sos zagreje kutlačom dodajemo od čorbe iz ćuftica. Nastavljamo da mešamo i kad provri vraćamo u ćuftice.

Ponovo stavljamo na vatru da vri bar 5 minuta. Ako nam se ne dopada gustina, izvadimo sos u posudu, sačekamo da se ohladi, dodamo još brašna da se zgusne i vratimo u ćuftice, koje ne treba da budu vrele. Promešamo pažljivo da ne ostanu grudvice i stavimo na vatru da vri dok se ne zgusne.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar