Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Pužić testenina iz rerne sa odičnim nadevom

Pužić testenina iz rerne sa odičnim nadevom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pužić testenina iz rerne sa odičnim nadevom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Najaromatičnija testenina za one, koji znaju kako da uživaju u životu"

Potrebni sastojci

  • testenina - 450 g, u obliku pužića (Lumakoni)
  • mleveno meso - 300 g mešano (teleće/svinjsko)
  • pileći file - 2 komada, celi filei
  • pečurke - 125 g, marinirane
  • sos od paradajza - 4 supene kašike
  • koncentrat od paradajza - 2 supene kašike
  • luk - 1 srednja glavica
  • korijander - 1 šaka, listovi
  • peršun - 3 supene kašike, iseckan
  • biber - 1 kašičica, mleven
  • kumin - 1 kašičica, mleven
  • celer - 1 kašičica, u prahu
  • beli luk - 1 kašičica, u prahu
  • mocarela - 250 g, sveža
  • ementaler - 100 g
  • grijer - 180 g
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 80 - 90 ml
  • za bešamel
  • maslac - 60 g
  • ulje - 1 supena kašika (ili maslinovo ulje)
  • sveže mleko - 700 m
  • brašno - 4 supene kašike
  • so po ukusu
  • beli biber - 1 kašičica
  • muskantni oraščić - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo pripremite nadev, iseckajte luk i pržite dok ne omekša. Dodajte mleveno meso, pomešano sa malo vode, sos od paradajza i koncentrat, i malo soli. Mešajte dok se mleveno meso ne izmrvi i dok tečnost skoro ne ispari.

2. Isecite pileći file na kockice i stavite u mleveno meso, zajedno sa pečurkama, oceđenim iz marinade. Posolite i začinite suvim i svežim začinima. Količna, koju sam navela je odokativna, zato možete varirati, zavisi od ukusa. Dodajte još malo vode i kuvajte dok pile ne pobeli i nadev ostane na masti.

3. Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Lepo je da bude al dente. Ocedite i poprskajte maslinovim uljem da se ne lepe pužići.

4. Čim se malo ohlade poređajte ih u pleh, sa otvorima na gore, i uz pomoć kašike napunite rupice nadevom. Preko pužića poređajte mocarelu, isečenu na kriške, i počnite da pravite bešamel sos, koji se priprema veoma brzo.

5. Ugrejte mleko, a u tiganju rastopite maslac, zajedno sa uljem da biste bili sigurni da neće zagoreti. Vatra je umerena. Kad počnu da izlaze mehurići, sipajte brašno odjednom i mešajte dok ne dobije zlatnu boju, i dok ne zamiriše lepo.

Smanjite vatru još i lagano sipajte mleko, uz neprestano mešanje žicom. Čak i ako se stvore grudvice u početku, nemojte brinuti, kad nastavite sa mućenjem one će nestati, i bešamel će postati gladak.

Začinite solju, biberom i muskantnim oraščićem, i kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu, na tihoj vatri i uz neprestano mešanje. Obično oduzima od 6-10 minuta.

6. Jelo prelitje bešamel sosm i pospite rendanim sirevima, grijerom i ementalerom. Pecite u renri, ugrejanoj na 200 stepeni, dok ne dobije boju po vašoj želji.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: