Način pripreme
1. Prvo pripremite nadev, iseckajte luk i pržite dok ne omekša. Dodajte mleveno meso, pomešano sa malo vode, sos od paradajza i koncentrat, i malo soli. Mešajte dok se mleveno meso ne izmrvi i dok tečnost skoro ne ispari.
2. Isecite pileći file na kockice i stavite u mleveno meso, zajedno sa pečurkama, oceđenim iz marinade. Posolite i začinite suvim i svežim začinima. Količna, koju sam navela je odokativna, zato možete varirati, zavisi od ukusa. Dodajte još malo vode i kuvajte dok pile ne pobeli i nadev ostane na masti.
3. Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Lepo je da bude al dente. Ocedite i poprskajte maslinovim uljem da se ne lepe pužići.
4. Čim se malo ohlade poređajte ih u pleh, sa otvorima na gore, i uz pomoć kašike napunite rupice nadevom. Preko pužića poređajte mocarelu, isečenu na kriške, i počnite da pravite bešamel sos, koji se priprema veoma brzo.
5. Ugrejte mleko, a u tiganju rastopite maslac, zajedno sa uljem da biste bili sigurni da neće zagoreti. Vatra je umerena. Kad počnu da izlaze mehurići, sipajte brašno odjednom i mešajte dok ne dobije zlatnu boju, i dok ne zamiriše lepo.
Smanjite vatru još i lagano sipajte mleko, uz neprestano mešanje žicom. Čak i ako se stvore grudvice u početku, nemojte brinuti, kad nastavite sa mućenjem one će nestati, i bešamel će postati gladak.
Začinite solju, biberom i muskantnim oraščićem, i kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu, na tihoj vatri i uz neprestano mešanje. Obično oduzima od 6-10 minuta.
6. Jelo prelitje bešamel sosm i pospite rendanim sirevima, grijerom i ementalerom. Pecite u renri, ugrejanoj na 200 stepeni, dok ne dobije boju po vašoj želji.
Prijatno!