Savršene razvučene pitice sa sirom

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
31/03/2018
"Zovu ih razvučene, zato što svaku vuče sebi poslednje parče pite "
Priprema60 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno90 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 023
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • voda - 500 ml, topla
  • so - 1 supena kašika
  • ulje - 3 supene kašike
  • jabukovo sirće - 1 supena kašika
  • brašno - oko 800 g
  • sir - 250 g, za posipanje
  • ulje - 200 ml
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi prosejte 800 g brašna. U veliku posudu stavite so, ulje i sirće, dodajte toplu vodu i promešajte. Počnite da dodajete do brašna po jednu kafenu šolju uz neprestano mešanje, dok možete da mešate. Nakon toga počnite da mesite testo rukama, dodajte kašiku po kašiku brašna i mesite, dok testo ne prestane da se lepi po rukama. Ono treba da bude mekano i veoma elastično.

Od testa oblikujte 12 loptica i stavite ih na brašnom posutu radnu površinu i uvijte u čistu pamučnu krpu, ostavite tako ne manje od 30 minuta. Za to vreme ugrejte (nemojte da pregrejete) ulje u tiganju i izmrvite sir posebno.

Kad odstoje, poređajte loptice za pitice u toplo ulje, uvaljajte ih u njemu i ostavite 5 minuta da odstoje. Radnu površinu namažite sa malo ulja, počnite da vučete testo prvo rukama, a posle vucite krajeve, gledajte da dobijete što je moguće tanju pravougaonu koru, koliko je moguće.

Pospite koru sa 2 supene kašike ulja, u kome su stajale loptice i sa malo mrvljenog sira. Kore uvijte u labav rolat, uvijte ga u oblik puža i stavite u pleh, obložen papirom za pečenje. Tako uradite sa svim lopticama, poređajte ih u pleh.

Dobro umutite jaje uz pomoć viljuške i dodajte ulje u njega, ponovo dobro umutite. Četkom namažite pitice obilno, stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta.

Kad odozgo dobro porumene, pokrijte aluminijumskom folijom i tako do kraja pečenja.

Tajna savršenog testa za razvučene pitice sa sirom je u mešanju i mešnji. Ako poštujete proceduru, kojaje opisana gore korak po korak, rezultat će biti savršene pitice.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar