Način pripreme
Ova supa je sama po sebi može da predstavlja pitko jelo iz jednog tanjira, zato što je
tonirajuća, zasićujuća, sa malo kalorija i čisti toksine u organizmu. Njeni bogati ukusu i mirisi se postižu sa pripremom, po meni najvažnije komponente - dobrog bujona od povrća.
Biće nam potrebna duboka šerpa sa kipućom vodom. U nju dodajemo povrće, prethodno očišćeno i isečeno na kockice - luk, praziluk, paprike, šargarepu, paškanat. Začine i začinsko bilje stavljamo u zavežljaj od gaze. Kad ih dodamo stavljamo poklopac na posudu i smanjujemo temperaturu.
Nakon 10-15 minuta kuvanja povrća, dodajemo grašak i krompir, isečen na kockice srednje veličine.
Kiseli kupus operemo tekućom vodom, ako je potebno i ocedimo ga. Sečemo ga na ne mnogo sitn ivice.
U posebnoj posudi ugrevamo mast. Dodajemo iseckan kupus i sotiramo uz neprestano mešanje.
Dodajemo alevu papriku, biber, salsu od pardajza, deo rasola i poklopimo posudu. Dinstamo dok ne omekša, dodajemo sok ili vodu ako je potrebno.
Seme bundeve potopimo prethodne noći u vodu. Osušimo i pečemo na gril tiganju sa lanenim semenom.
Povrće u bujonu je već kuvano. Vadimo gazu za aromatičnim sastojcima i dodajem fidu. Dodajemo dobro i dobro izdinstan kiseli kupus. Promešamo dobro sve komponente i ostavljamo da se krčka 5-8 minuta, dok se ne skuva fida.
Pripremljena supa je guste konsistencije, zato je sama po sebi dijetetsko jelo. Dodajemo semenke, nekoliko kapljica susamovog ulja i struk peršuna ili celer.
Savet: Prilikom kuvanje nemoljte direktno dodavati kiseli kupus u povrće, zato njegova kiselina neće dozvoliti da se skuva. Možete dodati cveklu, belu repu ili tucanu papriku. Kapsaicin u njoj takođe pomaže za razgrađivanje masti. Posolite ako je potrebno. Možete jesti i hladnu.