Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od Povrća»Niskokalorična supa za detoksikaciju i topljenje masti

Niskokalorična supa za detoksikaciju i topljenje masti

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211373k121
Niskokalorična supa za detoksikaciju i topljenje masti
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
31/03/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Em jedeš, em mršaviš - ovo nije samo ukusno, ovo je genijalno"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 250 g
  • rasol - 100 ml
  • krompir - 200 g
  • grašak - 150 g
  • seme bundeve - 50 g, zapečeno
  • laneno seme - 50 g
  • biljna mast - 5 supenih kašika
  • salsa od paradajza - 50 ml
  • biber - 1/2 kašičice, sveže samleven
  • dimljena aleva paprika - 1 kašičica
  • fida - 1 lopta, fina
  • susamovo ulje - za posipanje
  • za bujon od povrća
  • crni luk - 150 g
  • šargarepa - 2 komada
  • crvena paprika - 1 komad
  • žuta paprika - 1 komad
  • praziluk - 1/2 stablo
  • paškanat - 1 komad
  • koreni od peršuna - 5 komada
  • biber - 15 zrna
  • lovorov list - 1 komad
  • majčina dušica - 1 komad, struk
  • voda - 3 l, filtrirana
* merne jedinice

Način pripreme

Ova supa je sama po sebi može da predstavlja pitko jelo iz jednog tanjira, zato što je

tonirajuća, zasićujuća, sa malo kalorija i čisti toksine u organizmu. Njeni bogati ukusu i mirisi se postižu sa pripremom, po meni najvažnije komponente - dobrog bujona od povrća.

Biće nam potrebna duboka šerpa sa kipućom vodom. U nju dodajemo povrće, prethodno očišćeno i isečeno na kockice - luk, praziluk, paprike, šargarepu, paškanat. Začine i začinsko bilje stavljamo u zavežljaj od gaze. Kad ih dodamo stavljamo poklopac na posudu i smanjujemo temperaturu.

Nakon 10-15 minuta kuvanja povrća, dodajemo grašak i krompir, isečen na kockice srednje veličine.

Kiseli kupus operemo tekućom vodom, ako je potebno i ocedimo ga. Sečemo ga na ne mnogo sitn ivice.

U posebnoj posudi ugrevamo mast. Dodajemo iseckan kupus i sotiramo uz neprestano mešanje.

Dodajemo alevu papriku, biber, salsu od pardajza, deo rasola i poklopimo posudu. Dinstamo dok ne omekša, dodajemo sok ili vodu ako je potrebno.

Seme bundeve potopimo prethodne noći u vodu. Osušimo i pečemo na gril tiganju sa lanenim semenom.

Povrće u bujonu je već kuvano. Vadimo gazu za aromatičnim sastojcima i dodajem fidu. Dodajemo dobro i dobro izdinstan kiseli kupus. Promešamo dobro sve komponente i ostavljamo da se krčka 5-8 minuta, dok se ne skuva fida.

Pripremljena supa je guste konsistencije, zato je sama po sebi dijetetsko jelo. Dodajemo semenke, nekoliko kapljica susamovog ulja i struk peršuna ili celer.

Savet: Prilikom kuvanje nemoljte direktno dodavati kiseli kupus u povrće, zato njegova kiselina neće dozvoliti da se skuva. Možete dodati cveklu, belu repu ili tucanu papriku. Kapsaicin u njoj takođe pomaže za razgrađivanje masti. Posolite ako je potrebno. Možete jesti i hladnu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: